sâmbătă, 5 septembrie 2009

am citit: www.erys.weblog.ro

INSTRUCTIUNI PENTRU LIBERTATE
1. Metaforele vietii sunt instructiuni de la Dumnezeu.
2. Tocmai ai urcat pe acoperis si chiar mai sus decat el. Nu exista nimic intre tine si Infinit. Acum, lasa totul in urma.
3. Ziua e pe sfarsite. E momentrul in care ceva care a fost frumos se transforma in altceva care e la fel de frumos. Acum, lasa totul in urma.
4. Dorinta ta de incheiere a fost o rugaciune. Faptul ca te afli aici a fost raspunsul lui Dumnezeu. Lasa totul in urma, uita-te la stelele care rasar - si pe cer si inauntrul tau.
5. Din toata inima ta, roaga-te pentru har. Si lasa totul in urma.
6. Din toata inima ta, iarta-l, IARTA-TE SI PE TINE. Si lasa totul in urma.
7. Propune-ti sa te eliberezi de suferinte inutile. Apoi, lasa totul in urma.
8. Observa cum arsita zilei se transforma in racoarea noptii. Lasa totul in urma.
9. Cand toata Karma unei relatii s-a consumat, ramane doar dragostea. De ea nu trebuie sa te temi. Lasa totul in urma.
1o. Cand, in sfarsit, trecutul ti-a devenit trecut, lasa totul in urma.
Apoi coboara de-aici si incepe sa-ti traiesti restul vietii. Cu bucurie adevarata.
( Elizabeth Gilbert )

...
Nu există "ar trebui" şi "nu ar trebui" în lumea lui Dumnezeu. Fă ce vrei. Fă ceea ce te reflectă, ceea ce te reprezintă ca o versiune mai grandioasă a Sinelui tău. Dacă vrei să te simţi prost, simte-te prost. Dar nu judeca şi nu condamna, pentru că tu nu ştii de ce se întâmplă un lucru şi nici ce scop are el.
Neale Donald Walsch în Conversaţii cu Dumnezeu,


Schimbare?
Cand fugi de ceva, fugi chiar spre acel ceva. Drumul nu e liniar, e un du-te- vino. Si pe colo... si pe dincolo, contra ridurilor, a parului alb si a formei corpului...Sinele e mai iute. Uiti notiunea timpului fugind dupa el. Crezi ca te poti schimba la comanda. Da de unde?...Iti zaresti sinele pentru o clipa, apoi dispare cat ai bate din palme. Degeaba crezi ca ai aranjat cu el sa traiasca altfel...Chiar de alergi, chiar de nu te misti din loc.


Ceea ce conteaza
Farmecul existenţei este că nu te poţi baza pe nimic. Totuşi, cele mai importante lucruri în viaţa asta sunt, cred eu, cele pe care le-am decelat din trei spectacole regizate de Lucian Pintilie: iubirea, memoria (nu cea mecanică şi plictisitoare, ci aceea care îţi salvează conştiinţa, asa cum mi-a salvat-o mie în puşcărie) şi umorul. Dacă te naşti cu ele e foarte bine; dacă nu, se pot învăţa, gândindu-te foarte mult la ele, reprezentându-le în diverse circumstanţe. Ceea ce salvează cele mai proaste şi ingrate împrejurări, ceea ce este esenţial, este totuşi iubirea. Iată concluzia, după o viaţă de om: nimic nu contează în afara iubirii.
Alexandru Paleologu în Breviar pentru păstrarea clipelor

E ATAT DE DIFICIL
- Vino sa vezi ce vad eu.
- Ia sa vad, ia sa vad...
- Uite!
- Ce vezi?
- La fel ca tine: nimic.
Nu-ti face iluzii.
Nu-ti face griji.
Ai atins iedera de pe zid si nu ai atins-o. Ti-ai dat cu o piatra in cap si n-ai simtit. Te-ai imbratisat si ti-a parut rau ca nu e nimeni. Mergi pe deasupra pomilor si nu te baga nimeni in seama. Mananci doua vrabii si ele sunt tot in cuib. In loc de inima ai aer. mainile ti se desprind. Si in zadar.

Azilul de noapte
Omul e liber să creadă sau să nu creadă... îl priveşte! Omul e liber... căci el plăteşte pentru toate: pentru credinţă, pentru necredinţă, pentru dragoste, pentru înţelepciune – omul plăteşte singur pentru toate şi tocmai de aceea e liber... omul – iată marele adevăr!( Azilul de noapte - M. Gorki )

Punct final
Nimic. Doar tu si negarile tale. In jur...nimic. Niciun cerc. Doar un punct. Din ce in ce mai mic. Ca un munte sapat de mare. Sters de timp si de vant. Uscat de soare. Fiecare negare, fiecare refuz a fost asemenea unui val. S-a izbit puternic si s-a retras...Visele de noapte te gasesc dimineata cu mana goala. Desiri noaptea tot ce tesi ziua. Cei ce par morti ar trebui sa se intoarca sub pamant. Tu ramai totusi in bataia valurilor. Nu-ti lasi inima sa alerge ca un iepure de camp...Pacat, ai dormi mai linistit noaptea...Pasiune in lanturi. Cauti pe cineva pe care nu cunosti? Sau cauti ceva din tine care danseaza?
Valuri...

Chiar nu se schimba nimic?
Vin, stau...Vin, plec...Ma duc, ma-ntorc...Ma duc, raman...
Totul se duce...Stau pe loc...Iau totul, raman cu nimic...Nimic din ce vine nu sta...Nimic din ce dau nu mai am...Nimic din ce am nu ramane...Totul e mic...si eu sunt mica...Poate ma vad de departe...
Cred ca scrie pe undeva ceva, dar nu stiu citi...Ma-nvart prea repede, am ametit...
Unde sunt? De ce mai sunt?...Ma vad, nici stand, nici plecand.

Cum sa-i dau?
- Doamna, am luat ieri niste prune, o frumusete!...Faine de tot!
- Oh, stiu ca-ti plac prunele. Si mie-mi plac foarte mult.
- Stiti ce-am facut?...Mergem acasa. In autobuz, vad pe cineva cu ochii tintiti in sacosa mea cu prune.
- Credeam ca pe portofel!
- Si-mi zice la un moment dat: "da-mi bre, si mie o pruna"...
- A, era cineva pofticios!
- Da' de unde? Era tiganca murdara si care mirosea rau de tot. Cu hainele rupte si cu parul incalcit...
- Si ce daca? Nu i-ai dat o pruna?
- Pruna? Nu! Cum sa-i dau?...Doamne fereste!
N-am mai avut replica. Mi s-a oprit un soi de amaraciune in gat. Cred ca s-a vazut si pe fata mea...

Un comentariu:

Erys spunea...

Multumesc frumos pentru vizita!