marți, 13 octombrie 2009

Părere

Dacă este Forţa Morală, înseamnă că este un forum de discuţii şi de exprimare faţă de problemele social-economice-si politice cu care ne confruntăm cu toţii. Dacă se doreşte a fi un blog literar, atunci schimba denumirea în Forţa Cuvântului. Trebuie stabilită bine linia! Pe de altă parte,scurt şi la obiect. Este atât de uşor să fii liberal, democrat-liberal sau chiar social-democrat când eşti bogat...cine are minte să înţeleagă, cine are cap să priceapă, cine are bun simţ, să acţioneze!Vă salut cu stimă pe toţi,
Corbad

7 comentarii:

nicolae spunea...

"Forta morala" este un front de lupta. Deocamdata a starnit interesul creatorilor( acum cateva zile blogul a fost a fost accesat de 41 de vizitatori).Ar fi frumoase discutiile, dar si acelea tot Forta a Cuvantului ar fi. Creatorii se exprima prin creatiile lor. Iar acestea devin tot mai incisive si tot mai limpezi.
Schimbarea lumii este un proces tare lung, nu se face pana maine dimineata la 7 fara un sfert.
Poate blogul se va intari cu noi inscrieri, poate vom si vorbi intr-o zi. Oamenii asociaza moralitatea cu mortalitatea si sunt tematori. Cand vom intelege ca oricine are dreptul sa schimbe o lume cu alta mai buna si aceasta nu este incalcarea vreunei legi, va fi bine. Nu trebuie decat timp. Timpul este in favoarea Fortei Morale.

Ani Stoica spunea...

Off, mai domnule Nicolae, m-ai tarat aici cu forta, fara sa te intereseze daca asta este ceea
ce-mi doresc, ceea ce-vreau si ceea ce-mi place.
Asta nu este o dovada a ceea ce numesti tu morala si moralitate.
Poate ca intentiile tale au fost unele bune, dar asta nu inseamna ca nu ai gesit.
La fel cum am gresit si eu crezand ca pot schimba lumea...ce nerozie!
O greseala pe care nu cred sa mi-o pot ierta vreodata!

Nu o lua, te rog, ca pe un afront, dar sterge-ma din aceasta biblioteca. Am luat decizia de a iesi definitiv si irevocabil din aceasta lume virtuala, o lume la fel de nesanatoasa ca si cea din radio, tv si mass media in general.
Cu alte cuvinte, am hotarat sa depun armele, astfel incat sa nu mai vad viata ca pe o lupta.
Da, da, de data asta ai inteles bine: AM DEZERTAT!

O zi frumoasa iti doresc!

nicolae spunea...

Un punct de vedere, odata facut public, devine un bun public. Oamenii au dreptul a informare, iar informatiilor/creatiilor le sta bine intr-o biblioteca. Acolo este chiar locul lor.
Ma certa cineva : « tie ti-ar conveni sa scrii o poezie si sa apara pe un sit cu homosexuali ?» Este ca si cum as expune un tablou in piata publica si i-as goni cu batul pe cei care nu-mi convin. Citeam « maria egipteanca » si am fost impresionat cand aceasta, in pustiu, desena cu batul pe nisip un chip si chipul devenea icoana. Se ruga la el si rugaciunea avea putere. Scriind literele creatorul face acelasi lucru: intruchipeaza lumi, personaje, vise. Odata create acestea au viata proprie.

Ani Stoica, m-au patruns pana la sange cuvintele tale. Intrebai unde sunt oamenii si daca pot ei. Eu sunt un om si mi se pare ca pot. Cuvantul tau m-a ajutat sa ma ridic. Acum il retragi fiindca, brusc, ti-a venit bazdacul sa depui armele?
Ti-am respectat dorinta. Stergandu-te am sters o parte din mine.

las usa deschisa

Ani Stoica spunea...

Spune-mi cat de sus te-au ridicat cuvintele mele, ca sa-ti spun cat de jos m-au coborat ele pe mine!
Ah, nu stiai asta? Este o lege nescrisa a naturii asteia atat de acrobate!
Oare de ce natura nu are nevoie de legi scrise, de cuvinte? Ea nu este a creatorului, cine o fi mai fost si asta?!
Maria egipteanca????Phuah!!!!!!!

Foarte rau ca nu ai inchis usa!
Nu-ti cer numai sa o inchizi, zavorasti, zidesti, ci sa o stergi, ca si nu nu ar fi fost!
Hai, ca vad ca se poate! Un click si gata!
De ce te agati de ceea ce nu este?!

Mi-ai amintit de o colega de-a mea din scoala generala, Zoica. Invatam amadoua sa inotam. Ea s-a speriat si s-a ridicat deasupra apei, sprijunindu-se de mine. Se urcase cu totul pe umerii mei, iar eu mi-am vazut astfel moartea cu ochii, pentru o clipa...la numai cativa ani. Eu de ce nu am facut asa?! De ce nu m-am ridicat eu, bagand-o pe ea la fund?
Sa fii fost vina ei? Sa fii gresit profesorul de inot, antrenorul, atunci cand ne-a aruncat in bazin, fara sa se gandeasca la consecinte?

nicolae spunea...

"Maria egipteanca????Phuah!!!!!!!
Foarte rau ca nu ai inchis usa!
Nu-ti cer numai sa o inchizi, zavorasti, zidesti, ci sa o stergi, ca si nu nu ar fi fost!
Hai, ca vad ca se poate! Un click si gata!
De ce te agati de ceea ce nu este?!"

Ani, acest fragment din com-ul tau ma jigneste mult. te-am sters, ce click sa mai dau?
mergi cu bine, ai de grija!

Ani Stoica spunea...

Uite ce e, nu am obiceiul sa jignesc oamenii, iar pe tine chiar nu am vrut sa te jignesc. Daca asta ar fi fost intentia mea, nu ti-as mai fi scris aceasta explicatie.
Nicolae, trebuie sa intelegi ca am devenit alergica la exemple si pilde STRAINE de ROMANIA si de ROMANI!

De ce maria egipteanca si nu Eminescu? Faptele sunt mai presus decat cuvintul si decat poeziile, proza, nuvelele si alte creatii ale noastre, demne de o biblioteca.
Lui Eminescu, in vremea si in vremurile pe care le-a trait, nu
i-a ramas decat cuvantul. Si a cuvantat! De ce nu incepem noi prin a incerca macar sa-l intelegem? Am avea de aflat atatea despre noi, ca romani.
Cred ca ar fi un bun inceput pentru o reala schimbare.

Multumesc pentru urari, numai bine si tie!

nicolae spunea...

Ai dreptate cu faptele. Am postat in continuare la Popescu Augustin un text,"Existenta", parca. Acolo se spune frumos: Inainte de a deveni fapta este/a fost nevoie de un gand si apoi de cuvant/cuvinte.
De aceea trebuie sa stim exact cum vrem sa arate lumea care o va schimba pe aceasta. Deocamdata "forta morala" face un diagnostic: identifica nemultumiri, ganduri, sperante si solutii de la creatorii contemporani. Daca acestia ar/vor constientiza ca lumea noastra este stramb alcatuita (nemultumirile sunt un numitor comun), atunci creatorii, instinctiv, se vor opune. cum? aducand creatii in atentia publicului, creatii noi, in care ei arata ca doresc o altfel de lume. Este primul pas.
Ceea ce fac eu, umilul, ca cititor al dumneavoastra, adun la un loc gandurile comun-revolutionare. Si mai strig din cand in cand. Cu cat ma veti azi mai tarziu, cu cat va astupati urechile, cu atat va trebui mai mult timp pana la schimbarea lumii. Schimbare care va fi la sute de ani dupa ce eu voi fi tarana. Daca internetul nu va suferi o criza, daca oameni ca Minea Bogdan vor avea curajul sa faca pasul inante, daca tu, Ani Stoica iti linistesti framantarile interioare si vei veni macar sa citesti ce se reuseste aduce in acest spatiu, inseamna ca exista, indubitabil, un proces de schimbare.
nicolae tudor nu stie decat sa aprinda o scanteie.
cu drag.