miercuri, 31 martie 2010

raspuns la chestionar

1.De ce scrieţi?

Vreau sa ajut la mersul lumii facandu-mi datoria de om; cuvantul in vremuri grele este o arma, cea mai la indemana. si protestez. Daca timpul ar fi minunat, as canta.

2. Pentru cine scrieţi?
Intai pentru mine - sa pot dormi si muri linistit. Apoi pentru cine seamana cu mine si pentru cine trebuie sa auda.

3. Este scrisul principala Dvs, preocupare, este o pasiune, este un viciu? Cum îl consideraţi?

A devenit o preocupare fiindca imi ia cel mai mult din timp. Dar am invatat sa scriu doar cand am starea care ma tulbura intr-atat incat las totul si scriu. Daca era pasiune incercam performante stilistice, dar scrisul este un viciu fiindca ma distruge, nu-mi aduce bucurii, fiindca folosind cuvantul ca pe bici sau piatra, nu primesti decat contre.

4. Credeţi că înainte de a scrie ceva este necesară lecturarea literaturii universale şi române în ce au ele mai important, mai valoros sau credeţi că lecturile din gimnaziu, liceu sunt suficiente?


In general este bine sa fii pregatit daca vrei sa spui ceva important. Dar nu este obligatoriu sa fii o somitate intelectuala pentru a avea dreptul sa scrii. Istoria arata ca cei mai buni scriitori nu au ajuns dintre cei mai scoliti. Daca scrisul este o comunicare si ai un fel de-a fi cu care te exprimi frumos, nu trebuie decat sa asterni pe hartie si gata. Cunosc oameni simpli, fara carte multa, analfabeti chiar care, daca ar scrie ce vorbesc si gandesc, ar fi mari scriitori.

5. Ce vi se pare mai important pentru a face literatură – sinceritatea sau imaginaţia? Nu puneţi semnul egal, nu veţi fi crezut.

Eu cred ca ducand sinceritatea la extrem poti aduce in scriere elemente unice si atractive. Imaginatia creeaza o lume paralela, alternativa aceasteia in care autorul si cititorul se pot refugia un timp sau definitiv. O accept doar daca-si pastreaza umanul, deci posibilul, si nu construieste minciuni.

6. Credeţi că literatura are vreo importanţă astăzi, în marele ocean informatic în care plutim?

Literatura este si informatie si are importanta atata timp cat exista interes pentru ea macar din partea unui singur om. Oceanul informatic este si o moda, chiar deviatie de la un punct incolo. Literatura ramane atractiva prin permanenta, cum marea sau campul.

7. Ce vi se pare mai apropiat – proza sau poezia? Nu puneţi semnul egal, nu veţi fi crezut.

Mi se pare poezia fiindca este mai scurta si devine tot mai radicala in expresii. Dar o proza scrisa cu talent (nu proces-verbal!) face mai bine decat o partida de sex.

8. Care scriitori vi se par mai importanţi pentru Dvs.? Indiferent de unde, desigur.

Contemporanii fiindca pot ajunge la ei si am sansa, cu adevarul meu, de a le influienta creatiile.

9. Credeţi că vârsta are o importanţă pentru cel care scrie?

Fiecare varsta are farmecul ei. Vorbirea peltica a unui copil este si va ramane un deliciu. De asemenea inocenta care se erodeaza prea repede odata cu intrarea in lupta dura cu viata.

10. Ce părere aveţi despre clasici şi despre moderni, avangardişti, postavangardişti, pe cine preferaţi?

Prefer spusa clasica pentru simplitatea ei, dar sunt atent si la nou. Daca noul inseamna insa doar constructii alambicate si moderne, infasurate cu impudoarea crasa a libertinajului, atunci nu.

11. Credeţi că menirea literaturii este de a amuza, de a ocupa timpul liber sau are şi un scop nobil, apropiat de cel al credinţei?

Se spune ca omul se naste cu egoism si rautate. De aceea relatiile dintre indivizi au starea de lupta ca normalitate. Cu cat egoismul si ura sunt mai accentuate cu atat ne apropiem de animale. Literatura este o lama care vine cu argumentele spiritului si ale inimii si trebuie sa determine indivizii sa atenueze singuri aceste 2 defecte si sa usureze sistemul de conducere sa lucreze pentru om fara reguli care sanctioneaza. Problema grava este ca cel care citeste in general este un om bun, iar cel rau nu citeste.

12. Ce întrebări credeţi că ar mai fi utile în a ne cunoaşte mai bine propriile posibilităţi şi speranţe?

Am o intrebare: credeti ca este drept sa consideram literatura scrierile care incalca legile moralitatii?

13. Ce credeţi despre celebritate? Este ea un scop în sine? Poate aduce fericire unui scriitor?

Celebritatea este o himera. Asa cum muncim, si scrisul este o munca. Recompensa trebuie sa vina firesc fara s-o ceri sau sa te lupti pentru ea.
Cand ai norocul sa devii apreciat, corpul, firesc, se bucura. Aprecierea se pare ca se intampla cel mai ades dupa moarte. Dar ati face un scop din a deveni celebru inseamna sa vrei sa fii cel mai bun. A fi lider nu este la indemana oricui.

Niciun comentariu: