sâmbătă, 19 aprilie 2008

POEME

CRISTIAN IORDACHE, fondator "Forta Morala"

MAI ADU O TEAPA

Patrie,-aceeasi de-altadata,
Unde ti-e recolta cea bogata?
Unde-i albastrul...speranta? Nu simt
Decat povara celor ce mint.

Pe spinarea ta s-au privatizat
Hrapareti ce sforaie-n palat.
Cei multi n-avem de-o ciorba de potroace
Iar lor, in buzunar, aur le zace.

Unde esti, Vlade, mai adu o teapa
Pentru cei ce prad tara si-o-ngroapa...

BEM MANIE

Spice necoapte
Ni le-nfig sageti in fiere
Arcurile faradelegii

Altoind dureri
Si flamanzind sperante...

Din pumnii stransi
Bem... manie...

Un comentariu:

Unknown spunea...

Frumoasa poezie. Dar hai sa ne limitam la versuri. In cadrul Fortei Morale mania nu trebuie sa isi aiba locul deoarece ar putea denatura demersul real si conceptul de la care s-a pornit. Ce parere aveti? Obiectivele Fortei Morale nu pot fi realizate decat cu calm si luciditate.
Iubirea de plăcere este pricina relei folosiri a puterii irascibile a sufletului şi pe aceasta trebuie să o smulgem mai întâi din suflet şi aşa se ajunge la tămăduirea mâniei.
Pe de altă parte, mânia este iscată de mândrie şi slava deşartă. Să inlăturăm, deci, pricina şi boala va dispărea.
Tămăduirea mâniei se face prin străduinţa de a ne feri să ne folosim de ea împotriva aproapelui. Este primul pas pe care trebuie să-l facă omul.
Pentru a nu se mânia, omul trebuie înainte de toate să înăbuşe orice pornire spre iuţime, împiedicând-o să se manifeste.
Tulburarea gândurilor iscate de mânie trebuie imediat stinsă, nu numai pentru că de aici pornesc faptele şi vorbele rele, ci şi pentru că-n această patimă poate stărui în suflet un chip ascuns, sub forma supărarii, a urii şi a amintirii.
Ca în cazul oricărei patimi, nu este de ajuns să tăiem orice formă de mânie, ci trebuie să punem în locul acesteia virtutea care i se împotriveşte.
"Dacă flacara urii şi a nerăbdării este prin gura ta, inspiră de două ori adânc înainte de a răspunde şi expiră aerul puţin câte puţin. Vei vedea cât de repede se stinge flacăra"
Caiuspop