sâmbătă, 12 aprilie 2008

VASE EXISTENTIALE PRIMARE

Democratia este foarte dura, e ca o bautura tare care-mbata si-ti da iluzia ca e bine.
Ar fi minunat daca ar si functiona. In prezent 51 de oameni dintr-o suta spun ca e alba, iar cei care au alta parere trebuie sa se supuna. Fiecare dintre cei 49 are dreptul sa lupte cu ideile sale pentru a deveni majoritar intr-o zi. Daca renunta, fie ca i-a fost imprimata frica, fie nu era convins de ce gandea.
Cred ca puterile instalate de-a lungul timpului au facut abuz, adica si-au folosit puterea impotriva libertatii si democratiei. Sa dau un exemplu: daca eu, cetateanul, sunt de acord, intr-o prima faza, sa scot un ban din buzunar daca am masina pentru a construi drumuri corespunzatoare, cel care conduce m-a transformat in scurt timp intr-un supus de-al sau pe care il exploateaza incontinuu inventand modalitati aparent logice de a-mi baga mana in buzunar.
Ma intorc iar la trib: Familiile vaneaza o saptamana si vin cu hrana, sarbatoresc si fac imparteala. Cat ar trebui sa dea fiecare? Si pentru ce? Fiindca stiu cu totii ca unii au fost neputinciosi, ori au avut treburi de rezolvat necesare securitatii si armoniei vietii acelei comunitati, cum ar fi vraciul. Dar nu e moral sa iei de la gura unuia, sa-l infometezi, sa atentezi la sanatatea lui, pentru a pune in sacul oricum indestulator pentru cei care iau din el. Orice taxa care depaseste 1% din castigul unui om este un abuz al puterii, indiferent cat de democratica s-ar intitula.
Sistemul taxelor este chiar un atac la cetatean.
Sa presupunem ca nimeni n-ar mai plati, ar insemna oare o nenorocire? N-ar afecta decat ciupercile crescute pe sacul comun, nu si miezul existential. Atunci ar aparea patriotismul adevarat.
A venit juniorul Bush la noi si ne invidia ca avem doar... 16% impozit! Ce instigare la exploatare! Adica de-aia nu are Basescu un avion cat un oras, masini cu geamuri groase cat peretele, de-aia n-are geanta de-aia cu buton rosu...
Daca–l lasa Dumnezeu pe Adam sa se-nmulteasca in paradis si era acolo lumea noastra, asa i-ar fi spus unui sef oarecare de trib?
De ce s-au cultivat nemultumirile intre oameni de s-a ajuns la teama permanenta ca vecinul sau altcineva va veni sa dea in cap? Oare n-are ce manca? N-are femeie? N-are soare, aer, apa, vegetatie ori pasari?
Politica trebuie sa insemne intai de toate dreptate sociala, adica fiecare suflet omenesc sa nu sufere de foame si sa-i fie ingrijit trupul. Restul este moft. Cu care sunt de acord numai dupa ce umplem cu ce trebuie aceste vase existentiale primare.
Pai, bine, ma, eu cumpar un suc de trei litri, de-ala ieftin, indulcit cu cap de mort, si-l bag in 10 litri de apa sa ung si eu buzele pe camp cu ceva dulce, si tu-mi ceri si pe mama si pe tata,tu care stai la birou cu aer conditionat? Din agoniseala mea? Sa ai masini scumpe la scara, cu soferi si bodiguarzi, iar pe mine nu ma lasi nici macar sa ajung la camp cu caruta?
Iti dau 1% si-ti ajunge. Zi mersi! Daca numeri cati paznici sunt in tara noastra si cati se ocupa sa plimbe hartiile de colo colo, te ingrozesti! O tara nu are nevoie decat de un sef de stat,un prim ministru si cativa directori. Dumnezeu nu ar fi avut nevoie de mai multi.

Niciun comentariu: