luni, 16 iunie 2008

Monarhia... incotro?

Un titlu de ziar mi-a retinut atentia zilele trecute. "Lovitura de stat" se intitula, si m-am gandit ca nu poate veni decat de la fostul rege. Si se grabesc oamenii, simt agitatia, sunt in criza de timp: daca va da Mihai ortu popii se va pierde orice legitimitate? Sondajele arata ca o majoritate aproape unanima nu vrea sa fie reprezentata de un "Mormait", sau de "Largareta" (am citat duminicalii, care citeaza la randul lor presa vremii). Eu prefer sa gresesc de 100 de ori votand un presedinte care ma va deceptiona, decat o data si definitiv.

Regele e vinovat pentru toata degradarea Romaniei. Intai pentru ca nici el nu crede in libertate si democratie (mi-amintesc de interviurile sale ocazional-anuale si neconvingatoare solicitate de Europa Libera ).
Daca ar fi crezut ca sistemul regalist este o solutie pentru Romania ar fi luptat pentru afirmarea acestuia. Observ un curs opus al istoriei cand conducatorul tarii cere prerogative, vrea sa lupte paralel cu puterea aleasa, nicidecum sa se limiteze la o prezenta de fatada, cum fac regii.
Daca solutia regalitatii ar fi o solutie viabila as putea s-o votez numai daca am pune coroana pe fruntea unui roman care ar dori sa devina rege, nicidecum un strain, cum strain este Mihai, chiar daca se lauda ca s-a nascut in Romania.
Monarhia este vinovata pentru ca a fost la unison cu "somnoroasele pasarele" din parlamentul de-atunci si a trimis tezaurul la dusmanii rusi, in loc sa-l ingroape in pamantul tarii. Zorba Grecu a pitit depozite de vin in acest fel.
Mihai n-ar fi trebuit sa accepte exilul, ci sa se impuste, daca avea educatia onoarei, iar poporul il recepta ca pe un onorabil iubitor de tara si de oameni.
Plecat afara trebuia macar sa lupte cu comunistii, sa informeze poporul roman prin manifeste si scrieri prin care sa dezvaluie falsitatea sistemului comunist si prapastia spre care se indreapta. Sa atraga oamenii de cultura sa-l ajute si sa ne educe permanent.
Avea inainte un zid comunist si s-a facut javra langa el, iar acum, dupa ce poporul roman i-a aratat generozitatea, incearca sa ajunga smechereste la putere. Peles nu poate sa-i apartina, asa cum Casa Poporului nu apartine sefului statului, fiindca a fost construita de popor cu bani din sacul comun. Iar regele a venit in tara pe ascuns cu o valiza.
Daca esti educat sa conduci, nu inseamna sa-i iei bogatiile si tot ce are mai frumos, "raul si ramul"; fii modest intr-o camera-doua, multumeste-te cu un cal alb si un grajdar care sa ti-l ingrijeasca, daca e nevoie sa apari astfel in fata multimii. Si traieste precum calugarii. Sufera si s-ar putea sa te cred. Si sa te iubesc..
Altfel esti un terchea berchea al istoriei..
In sufletul meu nu e loc decat pentru Regele Iisus care nu avea nevoie de nimic ce-i omenesc, chiar daruri numindu-se.
A zis
Nicolae Tudor



COMENTARII :

"Când a acceptat exilul:), valorile financiare ale Regelui Mihai se ridicau la 500.000 franci elveţieni. D-le Nicolae, sunteţi un romantic. Vedeţi un print de Hohenzollern în stare să-şi fi dat viata ? Oau! De cât patriotism l-aţi crezut în stare pe stranepotul reginei Victoria a Angliei:) Ar fi ras si curcile de el. Pentru cine sa-si dea viata, pentru... români ? Aveţi haz !- Românii sunt învăţaţi să fie mânaţi de la spate, să li se arate calea... S-au lăsat conduşi de dinastii, meşteşugari! Vai de viaţa noastră! Mai mult, Mihai a fost mareşal al României din 1941. Prin decret semnat de Ion Antonescu la 10 mai a fost înălţat la gradul de mareşal, bastonul fiindu-i înmânat de conducătorul statului. Mihai a fost rege în timpul regimului lui Ion Antonescu. Tinut departe de deciziile politice, nu înseamna că a fost conducator, doar a primit coroana şi... atât. Ce motiv ar fi avut să se sinucidă ? :) (Elena Toma)

"Discurs de proletari inculţi. De idei de-a gata, vîrîte-n guşă de propaganda comunistă. Com, aşijderea. Mai puneţi şi voi mîna pe carte şi vedeţi ce rol covîrşitor a jucat monarhia în istoria României. Dacă nu era Carol I, vorbeaţi, unii - ruseşte, alţii - ungureşte şi, restul... turceşte!Despre Regele Mihai nici nu prea are rost a mai vorbi, cu tancurile ruseşti în bătătură!" (ioan peia)

"Incotro Monarhia? Simplu, la lada cu gunoi a istoriei! Daca mostenitorii coroanei, prin accidente genetice, devin handicapati, este corect sa conduca, fie si onorific, o tara? Gangavul rege Mihai, este dupa comportament, un accident genetic... Si-a luat tot ce-a avut prin masinatiuni economico-financiare. N-a lasat, cum i-ar fi stat bine, nimic poporului din sudoarea caruia s-a infruptat cu varf si indesat... Intr-adevar, pentru onoare ar fi trebuit sa-si faca harakiri, dar n-a facut-o... A primit cu bratele deschise medalia lui Stalin pentru asasinarea maresalului Antonescu... Frumos si pertinent articol, domnule Nicolae!" (mihail buricea)

"
Gangavul rege Mihai, este dupa comportament, un accident genetic"
Mihail Buricea, eşti penibil. Şi o spun fără ca să fiu monarhist. Uite, domnule, cine dă sentinţe pe aici... Unde clocoteşte intelectul, gata să dea pe dinafară. Chiar şi acceptînd că ai avea dreptate, o astfel de mitocănie nu avea ce căuta aici. Ai dezonora lada aia dacă te-aş trimite în ea. După cum dezonorezi şi prezentul." (liviu s. bordas)

"Nicolae, cred că te afli într-o gravă confuzie. Din tribună şi fotbalul se vede altfel. Dar asta e părerea mea şi te rog să nu ţii cont de ea." (Gh. Oncioiu)

"Nene Buricea, chiar mă intrebam de ce nu laşi şi matale aici, dedesubt, o căcărează? Acum m-am liniştit" (radu stefanescu)

"Din pacate spatiul albastru al europeei este inca zbuciumat fiindca nu are calmul si intelepciunea unor discutii serioase. Provocarea textului era cautarea unor raspunsuri la intrebari despre legimitate si reprezentativitate, onoare, oportunitate si credinta. Am vazut, ieri parca, secvente dintr-un film in care niste indivizi racolau oameni care-si cautau rostul amagindu-i la o ferma unde ii incatusau si-i obligau prin infometare sa munceasca gratuit pentru ei. Si-i omorau fara nici o ezitare. Prilej sa ma-ntreb inca o data daca, in esenta, nu acesta este omul? Daca educarea prin biblioteci nu este doar pentru obtinerea altor parghii cu care sa-si slujeasca interesele personale? Care interese au ramas aceleasi din toate timpurile: a avea si a fi, cu conditia sa nu aiba sau sa fie si altul. Aici vorbiti despre "cacareze" si "proletari inculti", ca nu am dreptate fiindca adevarul difera de la tribuna la alta tribuna. Multumesc ca nu mi-ati reamintit invatatura indiana:"Cine nu stie si nu stie ca nu stie, este un dobitoc si trebuie omorat". Adica sa omoram poporul roman fiindca nu stie ori nu recunoaste lucruri elementare despre rolul monarhiei in istoria sa, si nu este recunoscator ca nu vorbeste astazi turceste, ruseste sau ungureste. Ma intreb daca mai eram oameni de vorbeam alta limba. Daca mai aveam Dumnezeu, drept la aer sau iubire? Daca, ramanand Cuza, toate grozaviile astea chiar s-ar fi intamplat? Iar daca este atat de important sa fim romani, iar regele este veriga adevarului si vietii, cum se face ca am putut trai atatia ani fara el? Si cum ati permis dv. sa-l tineti 60 de ani departe de tara, cum ati putut respira, iubi, dormi chiar, fara sa-i cunoasteti ultimul sau gand novator...salvator... progresator? Ca vi s-a pus pumnul in gura, inteleg, dar cum se face ca in deplina libertate ati permis si permiteti si acum ca aceasta nedreptate sa se intample Romaniei? Asa cum a fost adus Iliescu, il puteati readuce si pe... rege! Fie si pe usa din dos - poporul roman este obisnuit. Tot cu un geamantan in mana si o zdranga mare in pantaloni. Pamantul tarii mai ascunde inca placute din aur cu chipul lui Decebal. Sa le topeasca si sa-si ridice pelesuri mult mai aratoase... sa avem si noi echilibrele firesti, sa avem lorzi peste toata Oltenia si muntii Buzaului, sa le dam zeciuieli grase... Poate rezolvam naibii treaba cu tiganii, ca a ramas neterminata... Poporul roman trebuie purificat cu samanta regeasca si francmasonica... Maine sa conduca tara, "democratic", unul ca... Peia, poimaine Stefanescu... Iar daca vei fi ascultator si vei aduce osanale "binemeritate", s-ar putea sa primesti si tu cate ceva, Bordas:)))" (nicolae tudor)

"Eu ştiu că voi, "rromînii" sunteţi foarte supăraţi pe faptul că taman cînd puseseră-ţi mînuţa pe putere, prin Kogălnciceanu şi alte specimene de rasă, vi s-a tăiat macaroana, că-ncepuserăţi să faceţi din România teren de slobozenie. Dar asta e, istoria vă cam urgiseşte, aracan de mama voastră de la Gange! Oricum, e tare distractiv cum vorbeşti tu de "ţărişoara" pe care, dacă aţi putea, aţi şparli-o şi aţi duce-o-n cort la voi!" (ioan peia)

"Salut, Nicolae

Inainte de a face afirmatii de genul ''Regele e vinovat pentru toata degradarea Romaniei'', ar fi fost bine sa citesti istorie. Multa. Mondiala. Cu toate ca subiectul e controversat si istoricii nu cad inca de acord, lucrul asta ar fi fost pentru tine macar un soi de gimnastica a mintii. Cu cat stii mai multe, cu atat te feresti se dai sentinte. Nu e si cazul tau, dupa cum se vede. Iar citatele ''duminicale'', care te-au atras empatic, dezvaluie mai mult resentimente decat judecati obiective. In rest, iau glumitele legate de Peia, Bordas si Stefanescu ca atare, adica o fireasca, de acum, harjoana amicala." (radu stefanescu)

"Istoria poate fi interpretată, nu există niciunde în lumea asta vreun istoric care să deţină adevărul absolut. Să-l citez pe Kurt Vonnegut:" (Lacatus Daniel)

"La 30 decembrie 1947, la Palatul Elisabeta, înconjurat de trupele diviziei bolșevizate Tudor Vladimirescu, Regele Mihai a fost silit să abdice la amenințarea executării a 3000 de tineri luați ostateci de comuniști, abdicarea fiindu-i impusă de Petru Groza și Gheorghiu Dej. Este curios cum de vină nu e călăul, ci victima. Regele Mihai a plecat din țară cu pistolul la tâmplă și cu hainele de pe el. A fost nevoit să-și câștige existența muncind din greu, iar acum beneficiază de drepturile sale legitime. Domnule Tudor, nu sunteți decât o victimă a spălării pe creier comuniste. (petru clej)

"Sunt de acord ca, acei care au fortat Parlamentul Romaniei sa trimita Tezaurul Romanesc la rusi, ar fi trebuit sa se impuste in loc sa faca politica in continuare. S-a intamplat in anul 1916, in noiembrie, iar tezaurul a ajuns la Kremlin in 1917, in februarie, cand regele Mihai nu era nici macar in stare de proiect! Este vorba de Biserica Ortodoxa Romana, sau cel putin capii ei. Nu numai ca au trimis tezaurul la rusi, dar la gara i-au si cantat prohodul, cu mitropoliti si tot felul de inalti si lati preasfintiti, cu slujba de rigoare. Daca am fi avut monarhie constitutionala in anul 1990, minerii nu ar fi fost lasati sa vina la Bucuresti sa bata si sa omoare oameni si sa distruga colectiile unice de minarale ale facultatii de Geologie, iar tovarasul Iliescu nici macar nu ar fi avut ocazia sa-i invite! " (Anton Constantinescu)

"Domnule Tudor, dacă prostia ar omorî, ați fi într-adevăr într-un iminent pericol de moarte." (Petru Clej)

"Romanie, fanatismul a intrat in tine si a imbracat haina inteligentei si a iubirii!" (nicolae tudor)


ALTE COMENTARII:

"aminteste-ti, d-ra/d-na, SI ca Romania si-a castigat independenta sub un Hohenzollern, a ajuns Mare sub nepotul acestuia - care a trimis tezaurul la varul sau, tarul - si si-a recastigat Transilvania prin gestul unui pusti Mihai, fara de care arestarea lui Antonescu nu era posibila. Nu cred ca exista o forma istorica mai potrivita decat monarhia, cand toate astea s-au realizat. Dar motivele pentru care dumneata esti anti-monarhista sunt simple clisee prea usor asimilate. Eu sunt un monarhist dezamagit de actuala stare a familiei regale, dar "da-i Cezarului ce-i al Cezarului" si nu-i cere sa fie mai cristic decat Iisus. Dupa moartea lui Mihai vom avea o duda nerecunoscuta de familiile regale europene. Compromisurile au distrus monarhia romana care se stinge cu Mihai. Patrimoniul va ramane in duda nomenclaturista. Ce, ne doare mai tare "retrocedarea" regala decat furtul de partid si de stat?!
Traiasca regele!... Atat cat mai are de trait. Dupa el, republica tranzitionista in aeternum." (melisandru)

"Domnule Tudor, nu vă e rușine să scrieți tâmpeniile astea național comuniste ? Sunteți mai tare decât personajele lui Caragiale. Puneți mâna și citiți istorie adevărată, nu cea cu care v-au spălat comuniștii creierul, și veți afla despre faptul că Peleșul făcea parte din averea privată a familiei regale, că de aceea a și fost restituit. Învățați ce înseamnă o monarhie constituțională, în care monarhul nu guvernează. Nu mai torturați limba română și spațiul virtual cu astfel de gogomănii, chiar nu aveți de loc simțul ridicolului?" (petru clej)

"Faceti zarva ridicola. Va spun ca nu am ceva nici cu dv nici cu Mihai. Dar nu treceti nici unul prin filtrul moral, oricat v-ati stradui. Azi vorbeam cu cineva suparat pe rege fiindca trecea cu alaiul sau la vanatoare peste gradina la care muncea luni de zile, si o distrugea intotdeauna. Regele se tine numai de petreceri. Credeti ca asta face Dumnezeu in cer? Poporul roman nu are nevoie de rege, are nevoie de papa! (iata un titlu de articol!) Adica de mancare, domnilor... indestulati. Ma jigniti facandu-ma sfertodoct (cuvant care nici nu exista in dictionar), plecand de la niste presupuneri aiurea-n tramvai. Domnule, ridicati-va la nivelul regelui, daca tot v-ati apucat de treaba! Eu sunt aici, nu plec. Astept sa discutam concret pe idei." (nicolae tudor)

"Domnule Tudor, nu vă jignesc, vă suprapreciez numindu-vă sfertodoct. Sunteți ne-educat, lipsit total de har, dar fudul (potrivit vestitului proverb românesc). Așa încât, lăsați propaganda comunistă și compunerile proletcultiste de nivelul clasei a șaptea. Nu aveți talent, domnule Tudor. V-o spune cineva care știe câte ceva despre jurnalism. Opiniile dumneavoastră sunt exact cele ale imbecilocrației care a guvernat România între 1944 (când au fost impuși cu forța de Stalin) până în 1989. Pe vremea când "ai dumneavoastră" erau la putere toată lumea trebuia să tacă din gură. Dacă acum nu aveți minima decență să tăceți din gură, atunci suportați acest asalt asupra opiniilor infame pe care le exprimați" (petru clej)

"Haideti sa ne oprim aici, eventual mai injurati-ma doar o data la final, si... sa ne culcam! (nicolae tudor)

"Domnule Tudor, puteți să aruncați "Forța morală" acolo unde îi este locul, adică la closet. Unde își au loc și panseurile dumneavoastră prolectcultiste. Spunea cineva că broadbandul a facilitat contactul dintre idioți. Aș adăuga la asta că orice idiot își face blog." (petru clej)

"Prolectcultiste"? Iar cei care spun ceea ce nu cunosc, cum se numesc? Duceti-va si pupati-l in cur pe rege si lasati-ma sa-mi duc crucea! Din acest moment va sterg orice veti comenta. Am zis! (nicolae tudor)



Un comentariu:

Petru Clej spunea...

Cel puțin acest sfertodoct este onest: publică acest schimb din care iese ca ultimul om. E masochist, individul.