duminică, 23 mai 2010

RADIOGRAFIA UNUI BOLNAV

O radiografie a unui bolnav- România


Când Ceauşescu a fost împuşcat, de Crăciun, la 25 decembrie 1989, fără să stau mult pe gânduri m-am bucurat. Am uitat că Decalogul spune: să nu ucizi. Dar, de două mii de ani. ne tot ucidem şi cerem iertare. Astăzi fantoma lui Ceauşescu ne bântuie. Nu că ar fi nevoie de el- megaloman, agramat, înnebunit de Putere, urâtor de oameni şi urât de oameni. Fantoma comunismului, a totalitarismului, a „salvatorului” bântuie pe plaiurile mioritice. Prima eroare – FSN devine partid politic nelegitim, Iliescu devine un mic dictator, deşi se laudă că este democrat. Minerii vin la Bucureşti cum marinerii letoni au cucerit Palatul de Iarnă, în 1917, de dragul lui Lenin. Schemele se repetă. Petre Roman declară cu lejeritate că industria română este un „morman de fiare vechi”. Astăzi în România nu se mai produce aproape nimic. Dacă Japonia există, dacă şi colosul chinez devine o forţă, totul se datorează muncii proprii. România a trăit din „inginerii economice”, adică din furt cu lopata, din împrumuturi, de care Ceaşcă fugea ca de dracu - şi nu făcea rău, că există şi proşti cu puţină minte, dar bună- luxul a luat-o înaintea interesului naţional - terenuri, case, lacuri, păduri, importuri aiurea, borduri, şosele găurite şi astupate, birouri, lămpi de birou, burse, deplasări în toate cele patru sau opt direcţii ale lumii, neruşinare, mafiotism, nepotism, familism-, ce rău a ocolit ţara? Dacă se puteau importa nişte taifunuri, le luam şi pe ele. Scandal cu Ucraina, Rusia, Ungaria, Bulgaria, trădarea sârbilor - vechi prieteni-, ce putea fi mai rău în politica externă? Dej s-a împrietenit cu China, China nici nu ştia ce vrea România. Ceauşescu s-a împrietenit cu Franţa, Germania, SUA. Ţări prietenoase, zâmbăreţe, acum se uită la noi ca la înecaţi şi ne spun: vă descurcaţi. Este adevărat că Rusia a fost mereu o ţară ce caută să se întindă, dar bogăţiile ei există, un şmecher de treabă ia ce are nevoie, vorba lui Caragiale: Ghiţă, Ghiţă, pupă-l în bot şi papă-i tot. Nu, noi vrem să fim şoricelul care să tropăie lângă elefant. Să nu se supere ai mei concetăţeni, dar singurul om politic deştept după primul război a fost Nicolae Titulescu, Carol II , Antonescu erau nişte şcoleri fără temele puse la punct.

Deci, revenim, Iliescu a încurajat corupţia şi în somn, adică el, omul venit din popor, dar nu pentru popor, s-a înconjurat de cei mai abjecţi afacerişti de politicieni semi-diplodoci ca VC Tudor, de pitici vicleni ca Hrebenciuc, un transnistrean, care se regăseşte dincolo de Nistru, în milioane de exemplare ( eu nu fac nicidecum o discriminare, dar tipul este mafiot din naştere. Să spună că nu este, eu nu ştiu de fapt ce vrea un om care susţine mereu pe cineva, fără nici un principiu.) Iliescu a clacat, l-a lăsat pe Emil să ia ... „plasă”. A luat omu „plasa” şi a rămas cu ea. A revenit, culmea, acelaşi Iliescu, care ar fi trebuit tras la răsundere pentru manevrele militare de după executarea diabeticului Ceaşcă, pentru înscăunarea unei corupţii nemaiîntalnite în România, Năstase i-a făcut jocul, apoi, pac, vine Băsescu, om ieşit din apă, acum tot din apă iese, periodic şi ne strigă un bine fără adresă, mai bine înota în jurul globului pământesc şi ne lăsa în pace. Tăriceanu trebuia să-l elimine, nu a putut, nu a vrut. Geoană, omul cel mai caraghis din ultimul deceniu, ne-a stricat serile cu gura lui strâmbă, Crin Antonescu, fără plete a mai pierdut din minte, tot îi dă cu un liberalism pe care mă îndoiesc să-l fi studiat, poate la grădiniţă. România nu mai are politicieni, iar producţia agricolă, industrială, în special produse alimentare, lapte, brânzeturi, legume, fructe este pe un loc concurenţial cu Sahara cea nelocuită. Praf şi pulbere.Tinerii pleacă, copii nu se vor mai naşte mulţi, cultura şi sănătatea publică sunt cele mai blestemate domenii, politicienii nu vor să audă, dar să se mai şi ocupe de ele.

Destul cu constatările. Bine că se ocupă Volodea cel deştept de comunism, cum m-aş apuca eu să studiez efectele ocupaţiei otomane, păi suntem ţară capitalistă, nea Volodea, nu ai observat? Avem tot ce are rău o ţară capitalistă- instabilitate economică, politică, lipsă de educaţie, de fapt ceea ce era în ultimii ani ai comunismului, ne întoarcem de unde am plecat. Ceaşcă oferea în 21 decembrie 1989- 125 de lei oamenilor muncii, Băsescu oferă un 25 la sută luat de la bugetari şi un 15 la sută de la pensionari, dar nu reduce nici cu un loc din aparatul birocratic. Imperiile habsburgic şi otoman au căzut din cauza birocraţiei. Deci – soluţia? Dictatura nu o mai vrea nimeni, deşi în Rusia există o dictatură voalată a lui Medvedev-Putin în China a unei echipe a PCC; restul habar nu am, în Vietnam, nu ştiu, în Coreea de Nord este un dezastru controlat, în Cuba toţi aşteaptă să moară cabotinul de Castro, Chavez este o marionetă sinistră etc. Republica noastră nu este nici prezidenţială, nici parlamentară. Nu ştim ce vrem, Parlamentul pare o adunare de proşti sau/şi şmecheri, preşedintele este jucător de cazino, îl doare undeva de oamenii acestei ţări, râsul său este deja un leitmotiv al dezastrului. Lipsesc adevăratele orientări, adică o dreaptă credibilă şi o stângă credibilă. În 20 de ani aşa ceva nu s-a născut. În afară de lăudăroşi, de teoreticieni pentru o seară sau zece, nu avem nimic. Şi totuşi, România a avut oameni de mare valoare, unde sunt urmaşii? Ne-au murit Văcăreştii? Carol I, Brătienii, alţii ca ei? Bine că sărbătorim botezul prinţului Carol al lui Paul de Hoh. Eu nu am nimic contra monarhiei, dar monarhia este bună după ce o ţară prosperă, nu într-o ţară care va ajunge curând sub nivelul african de producţie şi consum. Ţara arde, baba se piaptănă. Terminaţi cu afacerile veroase din banul împrumutat de la FMI, de la băncile externe. Scoateţi birocraţia din toate birourile, trimiteţi-i la refăcut sistemul de irigaţii, de îmbunătăţiri funciare, redresaţi piaţa produselor româneşti, reduceţi importul nebunesc, refaceţi industria de mic tonaj, farmaco- chimico- mecanico- fină. Luaţi consilieri japonezi, chinezi, germani, ce vreţi, negociaţi cu ruşii livrările de energie, nu vă mai luptaţi cu morile de vânt, cine nu vrea Basarabia? Dar Basarabia nici nu ştie ce vrea. Vreţi Insula Şerpilor? Când s-o termina acolo petrolul, ea va veni singură. Cai verzi pe pereţi, asta o să vedem încă 20-40 de ani. Eu nu voi mai trăi, ca şi jumătate din populaţia ţării, dar ce spuneţi nepoţilor? Ei unde vor pleca?

Boris Marian

Niciun comentariu: