miercuri, 1 iunie 2011

am citit: nastase.wordpress.com

un comentariu la "cei trei pasi spre o guvernare adevarata":

"Eu am sa incerc sa prezint viziunea mea asupra Romaniei, si va asigur ca ea poate fi transpusa in obiective de guvernare foarte bine argumentate sub aspect stiintific.

Romania pe care o visez eu are mai multe paduri, mai ales in zonele de campie, unde mai mult de 30% din suprafete sunt impadurite. In jurul oraselor s-au plantat deja perdele forestiere si pe marginea drumurilor de asemenenea sunt copaci sau benzi inierbate. Ca urmare, praful nu mai este o problema, iar calitatea aerului este deja mult mai buna.
Pe culoarele importante de trafic se circula pe autostrada. Nu are mii de km, dar face legatura intre zonele importante ale tarii. Unii pot alege sa circule cu trenul, care ajunge mai repede si costa mai putin decat cu autovehiculul personal. De pe autorostrada drumurile nationale sau judetene te duc catre zone care nu justifica economic existenta unor culoare de transport de mare capacitate.
Este minunat sa vezi cum in luna martie a fiecarui an, aceste drumuri sunt reparate, astfel ca apar tot timpul impecabile.

Din loc in loc vezi ferme, care au doar cate 100-200 ha de teren. Multi s-au mutat de la bloc la ferma. Castigurile sunt le fel de mari ca si in cazul joburilor bine platite, dar viata e mai frumoasa la ferma. Sunt circa 200.000 in total, foarte putine, dar fiecare asigura venituri bune, pentru circa 2 familii, ceea ce inseamna 1,5 milione de persoane.
Partea buna vine din faptul ca mai sunt aprox. 300.000 de consultanti si personal ocupat in serviciile anexe care impreuna cu cei din industria alimentara si de aprovizionare(700.000), contabilizeaza inca un 1 milion de angajati….

Observ cu entuziasm ca si casele si-au modificat substantial aspectul. Nu cred ca sunt mai mari de 100-200 mp, decat in rare cazuri (cazuri care ii costa o gramada de bani pe proprietari). Ferestrele, acoperisurile si o parte a peretilor sunt toate din materiale care absorb energia solara si o transforma in energie electrica. Unii au turbine eoliene pentru a-si incarca bateria tractoarelor sau masinilor care in marea majoritate sunt electrice.
Romania este prima tara care a reusit sa renunte la utilizarea combusitbililor fosili. Din cauza ca energia este atat de usor de obtinut din soare si vant, iar sistemul de productie este unul in mare parte descentralizat (fiecare gospodarie este si producator si consumator) multe lucruri se produc foarte ieftin la noi….

Cea mai placuta parte este legata de bunavointa si voiosia oamenilor, de modul in care se privesc unul pe altul. Fata de cat de tristi si pesimisti ii stiam…asta e o mare schimbare… au fost mai multe cauze deteminante….

Cred ca a fost vorba mai intai despre faptul ca toate serviciile publice s-au transferat si in mediul informatic (mai apoi a fost obligatoriu ca orice serviciu sau necesitate de comnicare cu statul sa fie implementata informatic inca de la aparitia sa….) Asta a eliminat mult din stresul oamenilor si a facut sa dispara un prost obicei despre care nici nu vreau sa mai pomenesc….
Acum nu stiu daca exista tranzactii sau lucruri care nu pot fi rezolvate pe internet…

S-a facut si o mai justa echilibrare a salariilor… Ne-am gandit ca oricare dintre categoriile de muncitori ar disparea, efectele ar fi tragice pentru societate… degeaba ar ramane toti ceilalti daca nu am mai avea doctori, degeaba ar ramane toti ceilalti daca nu am avea profesori, degeaba ar duce-o toti bine daca nu am avea gunoierii si am ramane ingropati in gunoaie… toti sunt importanti prin munca pe care o fac… chiar daca nu toti au acelasi nivel de pregatire profesionala….Si paradoxal este ca munca este unori mai grea la cei cu studii inferioare.

Oricum in Romania se lucreaza doar 4 zile pe saptamana. De vreme ce majoritatea proceselor industriale sunt robotizate iar productia de bunuri industriale si alimentare se face cu consum de energie regenerabila, s-a considerat ca nu este in interesul societatii ca o parte a persoanelor active sa nu aiba loc de munca iar altii sa fie prea obositi pentru a se ocupa si de pasiunile si de educatia copiilor lor…

Stiu, nimeni nu ar fi crezut ca energia, IT-ul si agricultura ar putea avea un asemenea impact.

In plus oamenii nu se mai enerveaza acum din cauza politicienilor. Sistemul a fost revolutionar intr-adevar, chiar si pentru ONU, dar si-a arata rezultatele in primii 5 ani. Oricum dihotomiile liberal/social, etc. nu mai tineau pasul cu dezvoltarea accelerata a tehnologiei si stiintei….
Ne-am gandit ca e ciudat ca pentru toate functiile publice si pentru multe dintre cele private sa se dea examen pentru dovedirea profesionalismului, pe cand pentru exercitarea puterii statului, politicienii sa fie alesi pe baza unor sustineri verbale, imposibil de dovedit sau de luat in considerare pentru a-i trage la raspundere….

Am creat un cadru legislativ prin care se renunta practic treptat la ideea de alegeri.
Comisiile actuale (care tin locul Parlamentului si Guvernului ca si atributii) sunt compuse doar din experti de renume in fiecare dintre domeniile de interes national, cu experienta in domeniu, care provin din mediul economic si academic.
La fiecare 3 ani, 1/3 din numarul membrilor din comisiile de specialiatate, care iau deciziile majore pentru tara, se reinnoieste.
Comisia organizeaza audieri transmise online pentru numarul de pozitii ce devin vacante si selecteaza pe cei care dovedesc cea mai buna cunoasterea a problemelor din domeniu si care au si o viziune asupra viitorului…
In acest fel asiguram un transfer lin al puterii, catre alti oameni cu idei noi, care asigura in acelasi timp stabilitatea si continuitatea programelor.

Cred ca sub aceasta maniera ar trebui prezentata „viziunea” dvs de guvernare.
De la ea se pot stabili obiective, se pot prioritiza si se pot identifica mijloacele de masurare a lor, pentru a vedea daca suntem pe drumul cel bun catre ceea ce ne-am propus.

Sau sa credem ca reducerea TVA, ori crearea unui milion de locuri de munca (pentru care remuneratia este de 200 dolari pe luna) sunt lucruri bune in sine indiferent de cum ne traim viata?

Cu stima
Cosmin"


am lasat si eu un semn:

nicolae spune:
psd nu este un partid de stanga fiindca se ocupa generic de ansamblul societatii. Partidului de stanga ii lipseste unitatea etalon. Dv nu faceti decat sa va inscrieti/copiati intr-o moda a politicii internationale, care a dus la o civilizatie discutabila (aratata pe ecrane) si la saraciri in masa.
Credeti ca 1 mil de locuri de munca ar rezolva o problema? pentru buget, da, insa, ca principiu de viata, inseamna 1 mil de noi juguri.
De fapt slujiti/aparati exploatatorii, nu veniti cu nici o masura contra lor, iar exploatatorii sunt cei pe care-i blamau comunistii.
Am intervenit si pe pagina presedinelui I. si i-am spus ca stanga viitorului trebuie sa fie a treia cale. Iar "a treia cale" este exact etalonul din biblie: fiecare om sa munceasca pentru sine. Nu este normal ca un om sa lucreze altui om decat ca o alternativa temporara, cand munca oferita ii ofera fericire si nu suferinta, dar el sa se poata intoarce oricand acasa, unde trebuie sa aiba conditiile minime pentru a lucra pentru sine. Una din conditii este pamantul. A doua este implicarea partidului de stanga(partidul sau!) care sa-l ajute sa invete sa poata produce ceva, apoi sa faca un schimb corect al muncii sale cu alte necesitati.
Dar… a aparat acest strigoi mamut care este statul, un flamand care nu se mai satura, si care ingenuncheaza fiinta umana de la nastere pana la finit.

Niciun comentariu: