luni, 31 martie 2008

MANIFESTUL "FORTEI MORALE"

Poate că tu eşti puternc şi te simţi bine în lumea în care trăim. Fie că doar supravieţuieşti, sau ai reuşit să obţii ceea ce meritai şi nu te simţi umilit în vreun fel. Poate nici nu-ţi pasă de ce se-ntânplă cu tine sau cu ceilalţi şi duci doar lupta pentru a urca în structuri să îţi iei partea. Sau crezi că nu e treaba ta să schimbi lumea – doar aşa ai găsit-o după milioane de ani, lăsată de Dumnezeu, şi numai El poate, cu puterea Sa - ori... aştepti liniştit, previzibilul sfârşit al lumii. Chiar dacă ştii, doar ţi se spune mereu, că tu ai puterea şi tu decizi ce si cum, prin alegerile pe care le faci.
Răul poate fi descoperit, în general, în persoana care acumulează cu mult peste ce are nevoie o fiinţă umană, chiar dacă poartă adesea semnele credinţei la vedere sau ale corectitudinii..Tu simţi (sau ştii deja) că acele acumulări nu s-au putut obţine decât sfidând legea şi morala. In zadar vei aştepta să se schimbe, atâta timp cât mirajul puterii a cucerit minţile. Mass-media nu a reuşit şi nu va reuşi să schimbe ceva esenţial. Nici educaţia făcută în familie sau şcoli. Va trebui să te ridici tu, Ioane, Gheorghe, sau cum te-oi fi numind, şi să-i spui: „Omule, opreşte-te, nu e bine ce faci!” Dar nu poţi singur, nu poţi merge la vecinul sau prietenul tău, fiindcă nu mai ai viaţă bună după aceea.

Poate, însă, “FORŢA MORALĂ”.

“Si cine e moral?” vei întreba. Sunt oameni care respectă legile din conştiinţă, poate eşti chiar unul dintre ei. Nu există om care să nu fi greşit, dar ar putea redeveni bun printr-o curăţire de greşeli. Răii nu se schimbă, iar răi nu pot fi decât câţiva, pe când cei buni sunt milioane.
Spune Forţei Morale ce crezi că ar trebui făcut pentru ca lumea în care trăim să fie mai bună. Spune ce te doare, importante nu sunt umilinţele pe care ar trebui să le rezolve Justiţia, ci of-ul nimicurilor zilnice. Trebuie doar ca oamenii buni să-şi dea mâna şi să se cunoască între ei. Impreună vom vedea ce se poate face. Este de ajuns să se ştie că aceştia există, că sunt o forţă, şi schimbările vor începe de la sine.
Desigur, viaţa merge înainte şi fără Forţa Morală. Dar vor trebui să treacă sute şi sute de ani, timp în care individul să fie atât de bine educat, încât, pus în faţa dobândirii de foloase necuvenite, să zică „Nu!” Intreabă-te şi răspunde singur: va fi românul în stare să atingă această performanţă?
Trăim un timp al libertăţii şi această valoare nu trebuie, probabil, atinsă. A sosit timpul să fie identificate cazurile de imoralitate gravă şi să fie făcute publice. Să se sape numele ruşinoase în piatră şi să se arate tuturor chipurile nemernicilor, pentru a se şti feri de sămânţa cea rea.
Forţa Morală este zaua care lipseşte ca lanţul democraţiei să fie întreg. Lipsind dintotdeauna, a fost posibil să se răstoarne mereu sistemele de conducere ale lumii pentru a se face loc dictaturilor. Neexistând, exercitarea practică a puterii a determinat principiile să abdice după ce interesele de grup s-au îndeplinit. Aşa se face că asfaltarea, canalizarea, telefoanele, gazele s-au oprit spre marginea oraşelor. Acolo merg din când în când, ca într-o altă lume, filfizoni ce doar promit. Pentru că acolo locuiesc cei mulţi, buni doar să plătească biruri.
Nu te autoexila în cei câţiva metri pătraţi ai casei tale. Dacă nu este curat pe strada ta, dacă îţi vine apa neagră pe ţeavă, ori anumite persoane au ajuns să-ţi pretindă de la obraz, e doar consecinţa indiferenţei tale. Inţelege că trebuie oprită prăbuşirea morală a comunităţii noastre. De aceea s-a născut Forţa Morală. Dacă nu te implici acum, omule bun, nu mai are cine s-o facă. Primeşte mâna care ţi se-ntinde, şi-ntinde-o la rândul tău. Lumânarea nu suferă când oferă lumină altei lumânări. E atât de puţin şi e atât de uşor… E nevoie neapărat de tine. Vino!

Eşti aşteptat de Nicolae Tudor şi cei care i s-au alăturat
în Buzău, str Umbrei 17
sau la e-mail: fortamorala@gmail.com

Un comentariu:

nicolae spunea...

Comentarii facute pe situl BOCANCUL-LITERAR.RO:

"Recitesc cu placere si indignare aceste capitole. Interesanta invocarea si vesnica intrebare: FM exista? Se anunta ca peste 20-23 de ani viata va fi grea pe Pamant (nu ca acum ar fi usoara). Ca va fi seceta si apa va insemna un lux. Se anunta asta peste tot si uite cum in continuare se taie in draci padurea, se arunca tigari si se aprind zeci de hectare de paduri si nimanui nu-i pasa. Personal nu cred ca exista FM. Nu mai exista de mult.
SORIN TEODORIU"
"Sorin, esti primul care nu respinge ideea FM, ba chiar o doreste. Constituirea intr-o forta morala este ideea mea si am fost luat de cateva ori luat la misto pentru unele idei exprimate.
Ideea Fortei Morale este venita cam prost fiindca in aceste timpuri oamenii au nevoie de liniste, cred ca indreptarea spre democratie (opusa dictaturii) este un pas de vis si lucrurile trebuie sa se rezolve de la sine. Apoi lipsa timpului fizic pentru participarea la o altfel de organizatie, periculoasa ca idee, ii tine pe oameni deoparte. Si frica, frica de a fi arestati sau de a avea presiuni de tot felul din partea celor care n-o sa le convina.
Forta morala a fost asemanata, din cauza cuvantului « moral », cu Miscarea legionara care a vrut sa dea un semn istoriei facand dreptate cand existau nedreptati. Forta morala vreau sa fie o forta civila care sa se opuna puterii, in general, si infractorilor in special.
Sa dau un exemplu barbar: un smecheras s-a legat pe strada de un tanar oarecare. Dupa cateva minute la poarta mea s-au adunat cateva zeci de barbati si l-au cautat pe individ. Inconstient, continua sa faca pe-al dracului, pana cand un prieten i-a spus : « Ma, tu nu vezi ce-i afara? Te omoara, stai linistit! » Am intervenit si a scapat doar cu cateva flegme. Cum te poti lupta cu cel care-ti face rau? Apeland la lege sau facand tu legea. Legea poate sa fie incapabila sa faca dreptate pentru ca oamenii legii sunt intai de toate oameni. Raufacatorii sunt periculosi, contra lor s-au inventat mascatii.
Ideea mea este ca oamenii morali sa se adune si sa supravegheze desfasurarea vietii, dar cu forta si nu glasuri izolate sau anemice. Si sa intervina acolo unde legea nu poate sau nu vrea. Scopul este nu sa te apuci sa condamni oameni intr-un fel sau altul, ci sa-i determini sa se schimbe (ceea ce legionarii n-au facut).
Moralitate a existat dintotdeauna si exista. Forta morala, nu.
Am nevoie de cativa oameni seriosi sa deschidem un ONG (bine-ar fi cu filiale) si sa-ncepem lupta. Pot exista multiple feluri de actiune fara expunerea membrilor. De exemplu facem o revista care sa cuprinda plangeri concrete de-ale oamenilor despre necazurile intampinate, in care sa se nominalizeze cei imorali. FM poate interveni si in catastrofele de care spui. De fapt, orice actiune va trebui sa aiba unanimitatea voturilor secrete ale membrilor sai. Stiu atat ca cei rai nu pot fi la un loc decat cel mult 50, dar oamenii buni pot fi milioane. E mult de spus, ma opresc aici. Multumesc pentru interventie.
NICOLAE TUDOR"

"Nicolae, destul de greu sa faci un astfel de lucru. In primul rand din cauza indiferentei generale si apoi pentru ca acei cu averi nu vor fi agreea ideea. Abia au cumparat justitia, politia, clasa politica..., acum sa-i mai cumpere si pe leaderii FM? Cu o idee asemanatoare a venit la un moment dat si Corut. Nu stiu, mi-e teama ca poate fi doar o iluzie. Sa nu uitam ca la inceput si legiunea era condusa doar de intelectuali de frunte si avea numai scopuri nobile. Ce-a ajuns dupa aceea, am vazut cu totii. Si teoria socialismului conceputa pe hartie era buna, doar aplicata in practica a iesit si ea cum stim ca a iesit. E dificil, trebuie gasit ceva conceput altfel, poate chiar o FM, stiu si eu, a carei baze sa nu se prabuseasca la prima aplicatie practica.
SORIN TEODORIU"

"Stiu ca este greu, pot demara si maine actiunea, dar as fi singur, fiindca n-am gasit inca oamenii de valoare care sa poata duce povara acestei moralitatii pe umeri. Trebuie creat un sistem cu reguli care sa nu poata fi incalcate si nici sa nu fie posibila dictatura in interiorul ei. FM, daca nu s-a facut de mii de ani, e clar ca doar anumite destine o pot infaptui. FM, ca idee finala, inseamna Apocalipsa facuta de om. Eu pot sa aprind flacara unei revolutii, dar nu pot fi eroul ei.
Te asigur ca pe timpul vietii mele, daca e sa construiesc aceasta Forta, nu poate fi nici esec si nici cumparare. Fiindca nu e o joaca.
Permiteti-mi sa postez in spatiul virtual creat de bocanciosi strigatele mele in van, asemeni celor lui Ioan catre Irod. Ca pe o cruce de dus, in timp ce toata lumea "scrie poezie proasta", sa-l citez pe Adrian.
NICOLAE TUDOR"

"Te asteptam cu urmatoarele capitole. Stii bine ca esti primit cu bratele deschise.
SORIN TEODORIU"