joi, 26 iunie 2008

limba romana...incotro?

Lu' Nentu Pai a-nceput sa i se zica "Doua-sace", c-asa a zis gura lui intr-o zi!
Acum trece grabit, gafaind, cu "doua sace" intr-un "caricior". Spre undeva. Trebuie s-ajunga repede. Si sa se-ntoarca fuga. Ca-l asteapta altele si altele de facut.
Mi-e trist fiindca acestui om nu-i place sa mediteze. Traieste intens, intr-o agitatie continua, robotind colo si colo. Ce ar trebui sa se-ntample ca un astfel de om sa aiba preocuparea gandirii? Cand isi trage oleaca sufletul, prefera sa bea, sa rada de/cu vreun cunoscut ori se uita la televizor!
Trage de carucior si de mana unei nepotele.
Cineva il striga:
-Mergi mai usor cu fetita, sa nu i se descoasa... pasarica!
Dar el n-aude si nici nu vede de transpiratia intrata prin toate gaurile.
Si-ncepem sa ne jucam stalcind limba, agramatismul devenind curand o sub-limba romaneasca: "doi pahare, doi strazi, doi femei, doi Romanii..."
Si radem unii de altii.
Candva asa radeau niste francezi de mine cand incercam in limba lor sa ma fac inteles. Si tot astfel radeam eu de ei cand incercau in limba mea sa se faca intelesi.
Usor-usor devenim tara lui... Doi. Stiu ca-ntr-o zi se va interzice acest cuvant, este cea mai comoda modalitate de a face ordine. Vom sari peste 2, ori i se va atasa un zbenghi, ceva, sa se stie cand se citeste "doi" ori ... "doua".
Vor aparea si intrebari: Limba sa fie vorbita doar de cei care o cunosc bine? Ori sa se tolereze imperfectiunile observate, fara violenta, asa cum ii sta bine unui adevarat dascal? (Fiindca este musai sa comunicam, cele doua "jumatati", aparent nefiresti, trebuie sa sfarseasca intr-o imbratisare completa). Ar trebui doar sa ne-amuze ne-limba romana, acum cand este un fenomen fiindca este vie, circula si se salbaticeste?
Scopul este comun: lumea-n care traim trebuie sa fie cat mai armonioasa. De aceea este frumoasa libertatea. Altfel am alege sa ne-nchidem fiecare in propria matrice. Am auzit ca unele spirite (auto)intitulate "inalte" spun ca n-ar mai avea nevoie de nimic. Ceea ce inseamna cultivarea pustiului, cand viata inseamna eu si tu. Adica... doi! Altfel am trai vesnic fara sa ne mai inmultim...
O armata de oameni, platita din sacul comun, va face probabil, in viitorul apropiat, calatorii dincolo de bariera (scuzati: dincoace), in tinutul tot mai salbatic al mahalalei, pentru explorarea si intelegerea fenomenului declansat de... Nentu Pai. Va aduna cativa gura casca si copiii de tata (daca nu se vor gasi, se vor filma intre ei ziaristii, fotografii si toata liota oficiala), iar cineva important, un lider care va conduce tara fiindca a coborit din masina si a mers pe jos pana in acest spatiu mizer, va invata multimea adunata acolo, multime care-i va face placut drumul pana la microfon cu... aplauze si urale. Va rosti:
-Dragi cetateni, dragi pretini, nu se spune "doua sace"! Se spune... "doi sace"!!"
Iar oamenii vor rade fiindca nu vor crede. Opozitia va critica pe motiv ca se incearca sa distruga traditia neamului...
Stiu, oamenii se vor intoarce la "caricioarele" lor si isi vor baga cate doi p...le in El de viata!

Niciun comentariu: