luni, 20 octombrie 2008

Protestul (colaj dupa "marea gradina")- Dumitru Negoita

Vezi caciula aceasta, ce crezi, e a mea? Ma cunosc cu toti salcamii de cand port in gusa oful: ce se-ntampla-n tara mea nu-i de bine, viata-i care pe care, e un adevar ca painea.
Gradinile noastre plang dupa ramurile rupte de infulecatiori. Iar noi tot caram vreascurile fiindca nu-i poate da nimeni afara din pataloni!
In oglinzi doar portrete lacrimate. Oricat ne-am preface nu putem ignora clocotul ca e rascoala-n suflet. Dar... cine-si permite sa se sacrifice pentru a face fericit pe cineva?
Fagaduiala se dezvolta-ntr-una. Singura sansa de-a supravietui ramane protestul. Si, ah ce trece vremea! In zadar traim zile portocalii sau trandafirii, cand ai sufletul necuprins de vreo bucurie, ratacesti degeaba sub soare.
Doamne ce ganduri murdare are viata, iar noi... ce facem ? de ce nu le curatim?
Asa, ca un cetatean care si-a platit mereu datoriile, inalt chemari impotriva suferintelor, pentru mila unei fiinte fata de cealalta.
Nu mai ma-ntrebati:” De ce-i amara? De ce-i amara viata mea?” Sunt intrebari de-a floarea soarelui. Inca si inca se vor inmulti, ca-n smocuri, maracinii… Intr-o tara cu de toate, nici cerul si nici pamantul nu ne iarta. Si pasarile s-au imbolnavit de atata otrava. Si doar pentru ca nu cei curati introduc busuiocul in caldaruse.
Privesc fix, pe nesaturate, la lesiatice nadejdi. M-as cufunda intr-o adanca visare ca, trezindu-ne, rand pe rand sa simtim o altfel de libertate. Ca o arcada a... armoniei…

2 comentarii:

Mihaela spunea...

Din fericire pentru unii si nefericirea altora gradina noastra ar putea avea o alta soarta cu mai putine lacrimi si durere. Punand mana de la mana o vom putea face frumoasa, dar cand? Bravo! Mesajele inseamna un indemn, o chemare pentru toti!

Mihaela spunea...

Forta morala si colajul din "Marea Gradina" inseamna o raza dintr-un luceafar ratacit, ca floarea in mare.
Fara sa generalizez, intr-o societate plina de: cei mai... cei mai... Sefi! si a Lingatorilor de bocanci, care (cu totii) alearga doar dupa... bani! cei ce se opresc si pe aici! declara-i Romani. Curaj Romane! chiar si acum cand, Lingatorii de bocanci, te ignora ori mai tarziu cand unii, te vor ataca, altii ti se vor apropia, rupandu-te din interior, sa nu le scape nimic.
Ce-i bine, exista si reguli precum la cei 12 Apostoli ( vezi si Marea Gradina) unde s-au putut deosebi falsii de adevarati. Mult succes!