marți, 22 iulie 2008

Am citit: www.unic.weblog.ro

VINOVATI
toata lumea cauta vinovati in situatia pe care o traim, dar cred ca vinovati am putea fi considerati noi, cei care, pasiv, am asistat la tot ce se intampla. am inchis ochii la toate hotiile si nu am luat atitudine. e trist ca lectii de morala ne servesc acei care, pana mai ieri, nu stiau cum sa scape de urmarirea penala, iar azi s-a trezit mari aparatori ai democratiei. cred ca, tot ce ni se intampla, ni se intampla cu un scop si ca, mai devreme sau mai tarziu, oamenii vor realiza ca si pasivitatea te condamna la saracie.

CE FACEM ?
Ce facem cu viitorul nostru in aceasta lume care se misca in permanenta. Maine benzina va fi 5 lei, poimanie cine stie... practic vedem cum in fata noastra se scrie istoria. Daca vom apuca sa mergem pe o cale mai buna sau daca toate drumurile se opresc in acelasi loc. E dificil si parca din ce in ce mai greu sa vezi o iesire din aceasta nebunie. Preturile la alimente au crescut si nimeni nu are o explicatie logica, probabil ca niste oameni care fac jocurile s-au imbogatit peste masura. Oare ce se va intampla cand acestor oameni nu le va mai pasa deloc de noi? nu vreau sa ma gandesc ca asa ceva ar fi posibil...

CAND OAMENII ABANDONEAZA
Unii oameni au idealuri si lupta pentru ele, dar sunt unii care la prima confruntare se lasa batuti. nu stiu ce ii determina sa faca asta dar cu sigurata nu e o cale sa dai bir cu fugitii din prima.
Cand vrei cu adevarat ceva nu te lasi batut cu una cu doua pentru ca nu stii niciodata ce se afla cu adevarat la sfarsitul drumului.
Unii vor sa obtina succesul usor, sa bati din palme si sa reusesti fara nici un efort. dar altii au perseverenta si voita sa nu fuga de greu.
Doar aceia vor reusi intr-un final.

VAZUT DE SUS
Imi aduc aminte de cozile la alimente, de cozile la lapte si la paine. Cu siguranta ca cine il regreta pe Ceausescu a uitat toate acestea. Imi aduc aminte cum se lua seara lumina si cum stateam la lumanare. Cineva mi-a spus ca un combinat consuma intr-o zi cat un judet intr-o luna. Toata acea economie a fost in zadar. Plata datoriilor de asemenea. In momentul de fata Romania are o datorie de 61 miliarde euro. Ma intreb unde s-au dus toti acesti bani daca noi romanii o ducem mai rau decat inainte de 89? Cred ca fiecare stie foarte bine. Au fost atatia care au furat acesti bani. I-au furat legal si nimeni nu le mai poate face nimic. Acesti bani va trebui sa ii platim tot noi. Noi platim nota de plata a amantelor duse sa-si faca cumparaturi la Milano, noi platim vilele generalilor din politie, masinile luxoase ale functionarilor publici. Noi platim totul.
Meritam tot ce ni se intampla.

PROIECTE
E greu sa te apuci de ceva nou, iti trebuie curaj dar e si placut, viata este o imenstitate de oportunitati si noi nu trebuie sa asteptam prea mult. Poate ca alegerea pe care am facut-o astazi. maine o sa conteze mai mult decat ne-am imaginat, si vedem ca viata este o lunga serie de idei si alegeri o lunga serie de decizii. Unele sunt bune, altele sunt pur si simplu neinspiriate, dar orice decizie ai lua tot e mai bine decat sa stai si sa astepti sa iti pice totul din cer.
Noi romanii ne-am obisnuit sa vina altul sa ne salveze, sa ne aduca prosperitatea sa traim mai bine, uite ca nu s-a intamplat ultimul care a promis asta nu s-a tinut de cuvant, iar cei care o duc intr-adevar mai bine sunt regii asfaltului si a bordurilor. Noi restul traim aceeasi viata de zi cu zi, departe de lumea lor in care invart milioane de dolari zilnic.

DECENTA
Ma uit in jurul meu si vad persoane care nu au nimic in comun cu bunul simt. de fapt cred ca acesta a murit de ceva vreme si se afla in moarte clinica, tinut de aparate si de perfuzii. Urmeaza doar sa fie deconectat de la aparate si sa fie dus la groapa cu alai cu tot. In ziua aia nimeni nu va plange tot vor rade ca idiotii si se vor bucura.
Bunul simt invatat acasa este privit ca un defect in societate, decenta nu mai exista. Si totusi daca pentru noi e tarziu deja, ce lume lasam copiilor nostri ?

MERGEM
Avem aproape 2 ani de cand am intrat in Uniunea Europeana si sincer nu vad o schimbare doar atat:o campanie electorala mai mult decat de obicei pentru posturile de europarlamentar, mai multe promisiuni decat de obicei, cresteri de preturi,si mai multi nervi. Unde este laptele si mierea care se promitea, unde este civilizatia de care se vorbea,ma intreb daca UE a avut nevoie de noi sau a fost un moft al nostru ca sa ne intregram, sau poate suntem "Ciociolina" Europei si toti ne folosesc iar dupa folosinta ne lasa uitati si amarati,cu demnitatea calcata in picioare(oricum acest lucru nu il mai avem), imi pare rau sa critic nu stiu cat de bine e dar am un lucru e sigur ne facem de ras si ma doare ca sunt roman.

SALARIUL MINIM
As vrea sa vad pe actualii ministrii traind din salariu minim pe economie, as vrea sa ii vad terminand o facultate si angajandu-se cu 8 milioane brut. Cred ca ar fi foarte fericiti. Cred ca garantarea unei salariu minim care sa reflecte cu adevarat nevoile unui tanar ar trebui sa devina o prioritate. Un domn ministru care stie sa puna taxe si la aerul pe care il respiram dar care se urca in masini luxuase, merge in weekend la casa de vacanta, are conturile umflate in Elevetia iar daca partidul nu il mai vrea este mutat pe loc la AVAS, sa traiasca cu 8 milioane brut. Sa isi cumpere o locuita, sa plateasca ratele la ea, sa intretina o familie sa mai mearga si in concediu. Ar merita macar o luna sa traiasca cu banii astia, sa plateasca utilitatile sa isi cumpere mancare si cand trage linia sa nu mai ramana cu mai nimic.

EGALITATEA SANSELOR
Ce sanse ai daca nu cunosti pe nimeni, daca nu ai un tata putred de bogat care sa iti cumpere cabrio si sa te plimbe prin toata lumea. Vorbesc de un tanar care termina liceul sau chiar de unul care termina o facultate. Ce sanse reale are el in aceasta permanenta tranzitie spre o teoretica economie de piata? Societatea s-a transformat intr-o jungla, posturile in invatamantul superior sunt blocate de familii intregi tinute pe schema, in justitie din nou aceeasi problema a familiilor… in spitale. Fiecare isi baga la inaintare copilul chiar daca este sau nu competent. El e acolo, a intrat in sistem si ca orice sistem el trebuie sa se apare. Dar daca pe mine ma cheama x-ulescu, si tatal meu nu este in sistem, daca eu nu am sa dau acei bani drept spaga sa intru in sistem, si poate ca daca sunt fata nu vreau sa cedez avansurilor mai stiu eu cui care imi promite… eu ce sansa am ?
Cine sunt eu in aceasta debandada ordonata si cine imi apara mie interesul ? de multe ori munca nu este de ajuns ca sa te ridice, nici invatatura si probabil ca nici buna crestere.
Poate ca eu am o sansa sa realizez ceva, dar aici ma refer la un principiu, la faptul ca multora nu ni se da nici o sansa. Nu putem emigra cu totii. Tinerii au nevoie de protectie, tinerii au nevoie de sanse egale.

Un comentariu:

caiuspop spunea...

"Răul prolifereayă atunci când oamenii buni nu fac nimic!"