luni, 28 septembrie 2009

am citit: www.pasareaadevarului.weblog.ro

Yin, latura Feminină

Chinezii au împărţit şi denumit energiile ce guvernează lumea aceasta în Yin şi Yang, latura Feminină şi cea Masculină, pasiv şi activ, conservatorism şi progres, economisire şi cheltuială. Aceste două energii sau aspecte ar trebui să se afle într-un echilibru, dar partea proastă este că acest echilibru s-a rupt, s-a dus cu totul de vale, ceea ce a dus la situaţia actuală a lumii. Este mult prea multă energie Yang în detrimentul energiei Yn şi veţi vedea că am dreptate pentru că acesta este adevărul, nu numai observabil ci şi demonstrabil ştiinţific, dar de o ştiinţă altfel decât cea actuală
Ceea ce îmi pare oarecum hilar este faptul că sub lozinca "Femeia egală Bărbatului", latura feminină de fapt a fost împinsă către masculinizare. Această lozincă trebuia să exprime şi să promoveze echillibrul între Femeie şi Bărbat, între Yin şi Yang, între economii şi cheltuieli, dar această lozincă a împins latura feminină să egaleze performanţele laturii masculine ceea ce este cu totul altceva.

Poate bărbatul să muncească x ore, munceşte şi femeia. Poate bărbatul să alerge cu 9 secunde suta de metri, aleargă şi femeia (şi aici în sport este evidentă distrugerea, da distrugerea feminităţii prin injectarea sportivelor cu tot felul de substanţe, cum ar fi testosteron, adică exact ce ziceam, masculinizarea feminităţii). Poate să dea bărbatul cu bâta ori cu racheta ori cu ciocanul cât poate de tare urlând ca un apucat, atunci şi femeia poate să facă asta. Poate să lucreze bărbatul ore în şir atunci poate şi femeia. O observaţie să fac în acest ultim caz: femininul reprezintă nu activitatea ci recreaţia, pauza, odihna. Deci omul, omenirea cu totul e împinsă spre o pantă agresivă masculină în timp ce partea feminină mult mai paşnică este dată cu violenţă la o parte. Omul să muncească, să bage muncă, să lucreze ca un apucat. De ce? Păi ca să cheltuiască în neştire, cheltuieli după cheltuieli. Nu ai economisit (adică partea Yin) nu-i nimic te împrumuţi la bănci şi apoi dă-i şi munceşte pe rupte să plăteşti toate datoriile şi taxele şi câte şi mai câte. Este nebunia de azi a lumii şi asta a dus la prăbuşirea economiei mondiale: s-a cheltuit de unde nu era, precum un atlet ce a alergat mai mult decât avea resurse şi atletul s-a prăbuşit lat din lipsă de odihnă şi recuperare. Lucrurile nu merg aşa şi noi o simţim, noi ştim în adâncul nostru că muncim mai mult decât e normal, că cheltuim mai mult decât e normal, că suntem epuizaţi mai mult decât e normal, că îmbătrânim mai repede decât e normal. Şi atunci unde este scăparea? Scăparea este regăsirea feminităţii adevărate, pierdută şi aruncată în graba mare a nebuniei generale. Femininul nu trebuie să mai încerce să fie la acelaşi nivel cu masculinul ci trebuie să fie exact acolo unde îi este locul. Căci femininul este caracterizat de lentoare, de slăbiciune, de moliciune, reprezintă recuperarea şi refacerea, economisirea şi recreaţia.
Perioada copilăriei este dominată de elementul Yin în timp ce senectutea este dominată de elementul Yang. Ne aflăm într-o lume boşorogită ce a uitat de copilărie, ce desconsideră această perioadă a vieţii şi vrea să scape de ea ca de o povară. Ne aflăm într-o lume în care a fi femeie pare a fi un handicap şi tot ce trebuie să facă femeile este să fie ca şi bărbaţii. Complet aiurea! Partea femină nu poate fi îndepărtată la modul barbar în care o face "lumea modernă" azi. Femininul este expresia vie a creaţiei, a refacerii corpului fizic şi nu numai, căci femininul ştie şi poate să facă asta şi de netăgăduit este faptul că elementul feminin este constructorul corpului uman. Deci înainte să urlăm să ne gândim şi că putem vorbi în şoaptă, înainte să lovim să ne amintim că putem mângâia, înainte să tragem de noi la limită, să ne agităm ca apucaţii ca să dăm totul din noi, să ne amintim că ne putem mişca mai lent economisind energie, înainte de a ne da maturi, mai aproape de noi e copilăria.
Acesta este sensul corect al timpurilor ce vor urma, căci timpul acestei lumi îmbătrânite se apropie de sfârşit şi alta nouă îi va lua locul, va fi o nouă copilărie a lumii şi va urma o nouă redescoperire a elementului Yn în toată splendoarea lui.

3 comentarii:

9vieti spunea...

as dori doar sa sublinez o mica greseala de redacaztare: YN ar trebui inlocuit cu Yin

9vieti spunea...

scuze: "redactare" trebuia sa scriu!
poate stergem comentariile astea ale mele :)

nicolae spunea...

9vieti? (dumnezeule, de ce iti trebuie atatea?:)))
Nu ma pricep la ezoterism, mi s-a parut interesant articolul fiindca vorbeste revolutionar despre conditia femeii. Nici nu am comentat blogul fiindca nu vreau sa intru in sufletul oamenilor cu forta,de teama respingerii.
Probabil este gresit, analizand acum, sunt sigur ca Yin este corect.
Recomand acest blog fiindca se spun acolo multe lucruri interesante din care voi mai prelua.

Comentariul dv arata un interes pentru acest spatiu. Trimiteti-mi adresa de e-mail sa va pot invita sa puteti posta personal ce credeti de cuviinta ca are legatura cu moralitatea si poate face ca lumea in care traim sa fie un pic mai buna.