vineri, 11 decembrie 2009

DEMOCRATIA- O UTOPIE?

“Democratie: forma de organizare si de conducerea unei societati, in care poporul isi exercita (direct sau indirect) puterea” (DEX).

Visez un loc in care o comunitate sa traiasca in armonie chiar fara poruncile lui Dumnezeu. In care oamenii sa nu fie nevoiti sa ingradeasca, prin reguli, libertatile nimanui si nici sa nu fie nevoie de supraverghetori ca legile sa fie respectate.
Daca ar exista pe pamant un asemenea loc cu siguranta am avea un dictator: Dumnezeu.
Fiintei umane nu i-au fost suficiente cele 10 porunci, asa ca s-a grabit sa emita altele. De cand se stie se concentreaza sa emita legi. Acestea sunt atat de multe incat iti trebuie ani sa le citesti si mai multe vieti sa le intelegi. Cum nu avem decat una, traim mai mult dupa ureche, gresind care mai de care, cu certitudinea ca toate ni se iarta-ntr-o zi de-un popa - daca scapam de Chioara cu balanta care nu-si intinde bratul spre cei cu bani si influenta. Dar... scapam, dam ceva si scapam.
Atunci pentru ce sunt bune legile? De ce mai alegem reprezentanti sa ne conduca?

Democratia, da, este o utopie. Fiindca nu poporul da legile, ci o mana de oameni care ajung sa detina puterea si dau legi pentru ei si in contra poporului. Legile se rezuma la cat de adanc se baga cetateanului mana in buzunar. Democratia inseamna posibilitatea celor 40 de hoti sa stea in jurul sacului cu bani, a “alesilor” de a se imbogati croind drumuri prin mlastini cumparate mai-nainte pe nimic, de a face intre ei afaceri cu sacul comun sau in schimbul comisioanelor.
O lege este buna daca omul si-o insuseste organic. Noi, romanii, nu respectam nici legile in care de bine de rau credem. Fiindca suntem salbatici. Ne gandim doar la sex si aur. O femeie frumoasa nu ne produce bucuria divina a contemplarii, ci pe aceea animalica fiindca o si imaginam in genunchi. (Un sondaj de opinie arata ca nu s-a gasit macar un barbat care sa nu vrea sa se uite la filme… porno!) Un copil stirb nu ne mai face sa zambim. Daca apare un destept ne grabim sa-i cercetam trecutul si nu ne lasam pana nu–l compromitem: daca nu este destul de pergamentos la fata, mai punem pana iese tigan, daca vrea echilibru social - este imegiat stigmatizat "comunist".
Suntem un popor caruia nu-i convine linistea. Daca este ceva drept, il strambam, parc-am fi urmasii lui Stramba-lemne. Suntem parca pe un front si s-a dat comanda:” Traieste cine poate” .
Bazmele ne-au spus ca-n vechime zmeii erau provocati si preferau lupta-dreapta. Noi am inventat boxul cu toate partile corpului, nu doar cu pumnii, iar filmele arata in fiecare seara cum adversarii trosnesc gaturi si-si ling degetele naclaite cu sangele victimelor. Cred ca legea de maine nu poate fi dreapta fiindca nu mai exista “popor” s-o ceara. Chiar daca intalnesc oameni care nu mai permit ca nedreptatea sa se comita in fata lor. In timp ce aceia platiti sa actioneze impotriva nedreptatii permit ca-n fata lor sa se-ntample grozavii. Intr-o comunitate armonios dezvoltata ca urmare a exercitarii puterilor poporului oamenii ar trebui sa-si recunoasca greselile, fie ele oricat de mici. Numai astfel ar exista probabilitatea ca acestea sa devina mai mici si mai putine. Numai ca Romania este in cadere libera fiindca nu recunoastem legea. Confruntarile ne arata castigatori care nu au respectat nici o lege, iar noi aplaudam strigand: ”Bravo!” lui ca a fost: mai jmecher, mai puternic, mai!
Si cum sa recunosti legea prin care esti obligat sa emiti si sa pastrezi bonul fiscal? Cand taxe si tot felul de hartii devin tot mai obligatorii?
De 20 de ani ne jucam de-a gastile si de-a democratia, dar tanjim dupa dictatura. Nu realizam ca dictatura nu inseamna ca puterea s-o am eu, ci altul. Vrem democratie numai asa, de ochii lumii, relativ, si mormaim: ”Pusca si cureaua lataaa…” Fiindca in launtru nostru, in tulbureala de-acolo, exista virusi dracesti. Nu vrem dreptate absoluta fiindca ne este frica de ea. Stim ca, oricat am incerca, nu suntem capabili sa fim drepti nici macar cu noi insine. Poate fiindca limitele dreptatii presupun suferinta.

3 comentarii:

tudorel666 spunea...

Domnule Tudor, de fapt ma lasa rece faptul ca domnia voastra va legati sau nu de conducerea tarii. Raul pe care il faceti nu priveste nici tara, nici democratia ci va priveste pe domnia voastra. Atitudinea pesimista, supararea autoalimentata si frustrarea ca nu puteti face nimic, va vor imbolnavi mintea si trupul si nu vor folosi nimanui. Dar ma indoiesc ca imi veti urma sfatul, atata vreme cat biserica v-a sadit in inima dorinta bolnavicioasa de chin si sacrificiu. Sunteti un miel, domnule Tudor, dar spre deosebire de Hristos, domnia voastra doar aveti impresia ca va duceti singur la taiere, de fapt va duce biserica in care credeti si va duce chiar si daca nu credeti in ea, pentru ca v-ati insusit invataturile ei "morale" care in fapt sunt mai imorale ca principiile unei tarfe de bordel.
Multa dragoste!

nicolae spunea...

Intrucat vi se pare ca ati pus punct si orice as spune este pierdere de timp, n-are rost sa mai argumentez ceva. Raman cu ideea ca pana si votantii lui Basescu au dictatura in cap incat, prin dv, iata, cer anularea singurului drept castigat dupa 89: "sa lase conducerea tarii in pace".
Sa fiti iubit!

tudorel666 spunea...

Domnule Tudor, sunt cam nebun. Asta inseamna ca pun si scot punctele dupa cum doresc si fara reguli stricte. Dar nu de puncte este vorba acum, ci de paranteze. Mai intai, ar trebui sa vorbiti pentru ca simtiti nevoia sa spuneti ceva, indiferent de faptul ca interlocutorul domniei voastre considera asta pierdere de vreme sau altceva. Privitor la Basescu, va atrag atentia ca nu l-am votat nici pe el si nici pe altul pentru ca nu am fost la vot, aceasta fiind totusi modul meu de a vota. Cu alte cuvinte, nu am nimic impotriva ca altii sa voteze dar, daca tot au votat si a iesit cineva, sa-l lase apoi sa-si faca treaba.
Stiu ca domnia voastra puneti de fapt problema fraudarii alegerilor. Eu as zice ca nu sunt fraudari propriu-zise ci un fel de semifraudari. Dar ce ne-am face oare fara fraudari? De ce vreti neaparat sa vedeti doar partea negativa a acestor fraudari? Ascensiunea lui Hitler si ascensiunea comunistilor ne arata foarte clar ca democratia are si o parte intunecata, are momentele ei cand este de preferat sa fie incalcata si sa avem o conducere autoritara. Si apoi, uitati deliberat poate, ca democratia este tot o dictatura, dar a maselor. Iar dicatatura maselor poate naste monstri, monstri care nu stiu daca v-ar conveni sa va conduca!
Sa fiti iubit!