duminică, 16 mai 2010

am citit:"Băgătorii de seamă ai economiei de spoliere"(ioan peia)

Lumea e plină de bezmetici şi tîmpiţi! Nu există loc care să facă excepţie de la regulă.
În special, pe la televiziuni, unde densitatea de scăfîrlii şuntate este mai mare ca oriunde. Şi mai evidentă, căci îţi sare în ochi.
La LabenGroup e unul cu nas de Pinnochio, care vinde, cui cumpără, gogoşi la kilogram.
La Antena3, în seara asta, a apărut un prost cu aere de savant, pandantul lu’ ăla cu nasu’ mare, de la Labe, care ne explica el, nouă, neştiutorilor, cum e cu evaziunea fiscală. Mestecătorul de metafore dadaiste, după ce a înşirat trei vorbe şi cinci idioţenii patente, a debitat, finalmente, o capodoperă de o imbecilitate monumentală, anume: a făcut el socoteala, cu mintea aia a lui îmbîrligată, cam cîţi ţărani prăşesc pe cîmp, cu sapa, - ei, da, cu sapa!! - şi nu dau statului din ceea ce cîştigă avan. Deasemenea, că sunt nu-ş’ cîte milioane de hectare necultivate şi că cei care nu le lucrează ar trebui să plătească penalizare. Că dacă nu le convine, să le vîndă!
Doamne, scuteşte-ne măcar de tîmpiţi, că de proşti nu reuşeşti nicicum!
Cred că muţunache ăsta, pus la ţol festiv şi rînjind cu o superioritate de mafaldă licenţiată în ghicitul în bobi, are impresia că, la marginea oraşului prin care îşi plimbă el fundul fudul şi rasa de socotitor de CAP, s-ar afla un fel de Ţară a Huzurului, unde întîlneşti tot felul de bucolici cu săpăligi în spate, alergînd, care mai de care, să scîrme la rădăcina cucuruzului, ca să-şi burduşească hambarele cu el şi să-şi sporească avuţia supradimensionată. Deasemenea, că la fiecare colţ de uliţă, stau tot felul de vînători de pămînturi, azîr pe achiziţii funciare, cu teşchereau plină de parale, sprea a-i ademeni pe cei ce s-au lenevit de-atîta trai-nineacă şi nu mai au chef să-şi scarmene ţarina cu ancestrala săpăligă.
Băi Ceapaev, sculă de gazetar cu studiile făcute-n buricul tîrgului, dacă se mai găsesc cîţiva tîmpiţi ca tine, mîine-poimîine le daţi, lui Băsescu şi fanarioţilor lui iordaş-şeitănei, ideea să vină cu potera pe capul bietului ţăran, - care abia dacă mai mănîncă o dată pe zi! – să vină, zic, şi să-i impoziteze şi dumicatul ăla amărît, pe care-l înghite cu noduri. Că după dijma pătrunjelului, de ce nu şi dijma ţărînii, pe care-o mai ia, din cînd în cînd, în palmele lui crăpate de nevoie?
Băi Guliţă cu mintea-n furculiţă, şi voi, toţi ăştia care număraţi îmbucăturile amărîtului dintotdeauna, pe spinarea căruia aţi păpat şi încă păpaţi voi mîncărică, nu vă e, aşa, un pic de jenă pe la rît să săriţi pîrleazul nesimţirii în halul ăsta? Ce-ar fi, măi Ciocîrdel, să-ţi dai mătălică jos gît-legăul ăla de mătase şi costumul ţapăn de domn, şi să pofteşti, mă rog frumos, în locul ţăranului ăla netaxat, ca să huzureşti tu, în locul lui, în Ţara omonimă!...
V-a luat frica pe toţi, frăţică, anume că o să rămîneţi, vai, vouă! fără bujugai la chimir şi – dă-o-n mă-sa de ideologie şi direptate! – decît fără plastron şi emfază, mai bine să-i ardem pe fraieri la icre!? Au început să vă tremure turul pantalonilor de teama că nu veţi mai avea - indiferent de coloarea politichiei - cu ce să vă daţi în stămburi creponate şi să faceţi pe domnii de macadam?
Devenirăţi, în păr, agenţii fiscali ai bocilor, şi vă vîrîţi lunetele-n ochi, poate-poate daţi de niscaiva parale, ca să vă asiguraţi voi bună-starea?
Iaca, îi voi spune şi tatălui meu, - ţăran veşnic nevoiaş - ce vă mai patinează vouă prin căpăţînele alea sunătoare. Să vă mai treacă o dată Dunărea, cu bagaj, cu tot! Măcar aşa, din vorbe. Că dacă i-aţi fi picat pe mînă vreunul din voi, cînd avea palme de oţel...!
Dar vă zic eu în locul lui: paşol, papagalilor, la muncă, şi lăsaţi-o mai moale cu ventilarea aerului de sub limbă, că la asta se pricep destui!
Hai cu sapa, nu cu mapa!

COMENTARII:
nicolae tudor
pamantul trebuie sa apartina oricarei fiinte umane. si nu cativa metri, ci cate un pogon-doua de caciula.pamantul nu trebuie fragmentat la dracu-n praznic, ci sa fie compact in spatele casei, cel mult in 2 perimetre (pentru caz de calamitate naturala) aflate la cateva minute distanta de mers pe jos.daca un ins lasa pamantul parloaga este treaba lui.pamantul trebuie sa asigure familiei traiul necesar fara sa fie obligatoriu sa se vanda ceva. astfel, fiecare, daca vrea produse agricole, sa puna mana si sa si le produca. inclusiv regele sau seful statului.cred ca orice bir pus fiintei umane este un abuz al celor cocotati la "stat"-ul degeaba unde isi fac de lucru pe bani nemunciti.statul trebuie sa functioneze nu din biruri, ci din donatii patriotice ale celor care au un surplus si simt ca trebuie sa dea. fara sa li se impuna cat.functiile statului trebuie ocupate prin voluntariat.
punct.

IOAN PEIA:

"Niculae,
Uite, aici ne potrivim!Cine nu a fost pus în situaţia de a-şi cîştiga pîinea cu sudoare, cine nu ştie cît de greu e să stai sub mila Domnului şi să te înconvoi la fiecare bătaie a vîntului, să te usuci sub arşiţă şi să îngenunchezi sub vremuri, acela nu este decît un mestecător de vorbe, un profitor ordinar, care, crede că pîinea pică din cer şi ăia mulţi şi proşti sunt obligaţi să îi furnizeze lui, la bot, toate cele. De ce? Păi pentru că el face parte dintr-o şleahtă de domni domni spilcuţi, dăştepţi foc şi de neînlocuit, cărora li se cuvine îndoit, întreit, înzecit, însutit, faţă de restul muritorilor de rînd. Drept care inventă fel şi fel de dări împovărătoare, pentru a-şi satisface fineţurile lor existenţiale şi orgoliile de mahări. Dar ia să nu mai vină din ţarină mîncărica, să vedem noi ce mai papă boşii? Vînt? Coajă de ienuperi? Vorbe goale? Ei, cum o să-şi mai frece ei turul de scaunelele alea birocrate? Cum mai plimbă hîrtiuţe fiscale de colo-colo?Băi, suntem nişte proşti că nu ne ducem un million, două, trei peste ei, să îi luăm pe sus şi să îi agăţăm în cinghel, ca pe nişte potăi gastronomice, servite de orientali. Numai aşa ne vor şti de frică, ei şi ăilalţi care vor veni, şi nu îşi vor mai permite mişelii ordinare.Trăiesc numai din abuz, de o mie de ori, de un million de ori, din abuz şi nesimţire, căci au profitat veşnic de puterea lor discreţionară, pentru a face tot ce îi taie capul. Părinţii mei, ţărani nevoiaşi, au plătit întreaga viaţă comuniştilor, care le luau şi ceaunul de pe foc, sub motivaţia că e ceaunul poporului. Eu am plătit, la rîndul meu, muncind ca un bou, am plătit ani de zile biruri peste biruri, sub motivaţia că aşa se face într-un stat democrat. Pînă am aflat, şi eu, pe propria-mi peie, aşa, ca şi părinţii mei, că statul – mai exact: cutrele care-l parazitează – nu e altceva decî e “tagma jefuitorilor”! Iar noi, nişte neînsemnate unelte însufleţite. Că toţi amploaiaţii şi potentaţii puterii nu sunt decît nişte lipitori hămesite, care cer şi cer şi cer, pînă îţi iau şi pielea de pe tine.Toţi, frate, fără excepţi - indiferent din ce gintă politică ar fi în capul mesei! – totţi, fără osebire, joacă leapşa pe ouateîn bătăturile şi casele noastre. Suferă vreunul, vreodată, cu adevărat, din cauză de popul truditor? Aiurea! Totu-i paradă, fanafaronadă, fariseism. Circul lor demagogic încă mai ameţeşte omul cuminte şi nehîrşit în potlogariile puşlamalelor politice.Iar ăştia care au venit acum la putere, repetă, cu brio, veşnica apucătură a potentaţilor: fură din sudoareaoamenilor cuminţi şi lipsiţi de apărare, dînd legi peste legi, care de care mai mişeleşti şi mai hămesite.Taxa forfetară a fost cea mai mare hoţie fiscală, din lungul şir de prestaţii mafiote ale ultimilor ani.De fapt, a fost începutul evidenţei că fac ce vor cu noi, fără nici o teamă, fără nici o ruşine.Ceauşescu a plătit pentru tîmpeniile lui inculte.Dar ăştia nu vor plăti niciodată.Iată tragedia…"

Niciun comentariu: